В закладки
ANRE a majorat din nou prețul la gaze
23.09.2022, 15:55
Din 1 octombrie consumatorii casnici vor achita un tarif de aproximativ 30 de lei pentru un metru cub de gaze. Decizia a fost luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza unei solicitări a companiei Moldovagaz. Regulatorul avertizează că scumpirea gazelor ar putea duce în scurt timp și la a creștere tarifelor la energia electrică. Guvernul promite compensații, în timp ce oamenii spun că nu vor mai face față acestor cheltuieli.

Din 1 octombrie, consumatorii casninci vor scoate din buzunare 29 lei și 27 de bani pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclusă, sau cu peste 27% mai mult decît tariful actual. Calculele s-au bazat pe noul preț mediu anual de achiziție a gazelor naturale de 927 de dolari pentru o mie de metri cubi.

ALEXEI TARAN, director ANRE: "Bursa a are un trend ușor de scădere însă orcium se menține la un nivel de 2000/2100$ per 1000/m3, dar practic cu modificarea formulei de achiziție observăm pentru luna octombrie prețul estimat va fi în jur de 1150-1160$, deci prețul mediu de achiziție mediu-ponderat aprobat de noi în ședința de astăzi este de 1664. Toate sunt direct proporționale cu evoluția prețului mediu de import, deci practic motivul principal al ajustărilor sunt modificarea prețului de achiziție".

De asemenea, directorul ANRE a declarat că din cauza majorării tarifului la gaze naturale ar putea crește și prețul la energia electrică și termică.

ALEXEI TARAN, director ANRE: "Suntem în proces de elaborare a acestor calcule, nu avem încă calcule definitive, dar ca urmare, natural, cresc tarifele la energia termică și energia electrică producă prin congenerare pentru că acestea folosesc ca materie prima gazele naturale".

Decizia ANRE pune în mare dificultate consumatorii, care declară că plățile utilităților îi vor lăsa fără bani în buzunare.

Nemulțumită de decizia Agenției s-a declarat și premierul Natalia Gavrilița, care susține că buzunarul oamenilor nu este fără fund. Ea a promis ajutor din partea statului pentru perioada rece a anului.

NATALIA GAVRILIȚA, prim ministrul Republicii Moldova: "- Vedem că cresc prețurile la nivel internațional dar în acelaș timp ne dăm seama că este o limită cât pot să își permită oamenii, anume de aceea guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică și vom examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să își plătească facturile".

Amintim că ultima dată, tarifele pentru gazele nature au fost majorate cu peste 23 la sută pe data de 4 august curent. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 23 de lei și 50 de bani cu TVA inclusă. În ultimul an, tarifele pentru consumatorii casnici au crescut de 6,3 ori - de la 4 lei 64 de bani la 29 de lei și 27 bani pentru un metru cub, inclusiv TVA.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.