В закладки
Donații pentru bolnavii de cancer
23.09.2022, 15:20
Institutul Oncologic din Capitală a primit astăzi cel de-al doilea lot de echipamente și medicamente necesare pentru tratarea bolnavilor de cancer. Preparatele vor fi administrate atât cetățenilor din țara noastră, cât și refugiaților din Ucraina. Potrivit directorului instituției, 400 de ucraineni cu maladii oncologice sunt în evidența medicilor. Donația, în valoare de peste patru milioane de lei, a fost oferită de Organizația Internațională pentru Migrație și Guvernul Japoniei.

Directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, a declarat că, o dată cu declanșarea războiului în Ucraina, a fost întrerupt lanțul de aprovizionare cu medicamente a țării noastre destinate pacienților bolnavi de cancer, iar asta a dus la deficitul de preparate și scumpirea lor. De aceea, donația oferită este extrem de necesară pentru a asigura tratamentul pacienților, a declarat șeful spitalului.

RUSLAN BALTAGA, directorul Institutului Oncologic: "Lotul de echipamente și medicamente este constituit din două fibre microscoape, un video laringoscop, pompe de infuzie, în număr de 25 medicamente anticanceroase, anestezice, soluții perfuzabile. Sunt echipamente și medicamente pe care le vom folosi cu multă responsabilitate".

Noile echipamente au fost deja testate în cadrul instituției, iar pacienții au beneficiat de proceduri de bronhoscopie cu suport anestezic. Medicii spun că procesul a decurs cu succes.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a declarat că Guvernul japonez a oferit sprijin Ucrainei și țărilor vecine imediat după declanșarea războiului și a precizat că autoritățile din țara soarelui răsare vor continua să fie alături de cetățenii care au fost nevoiți să-și părăsească țara.

YOSHIHIRO KATAYAMA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: "Până acum, Guvernul Japoniei a anunțat un total de peste un miliard de dolari pentru Ucraina și țările vecine, inclusiv Republica Moldova. O bună parte din această sumă, a fost acordată către unele organizații internaționale, cu speranța ca aceste organizații pot să vină cu acțiuni prompte".

Șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație, Lars Lonnback, a declarat că structura pe care o reprezintă a donat Institutului Oncologic medicamente și echipamente medicale în valoare de 230 de mii de dolari.

LARS LONNBACK, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație: "Medicamentele și echipamentele donate vor asigura continuitatea tratamentului oncologic în Republica Moldova. Organizația Internațională pentru Migrație oferă asistență medecială și susține continuitatea îngrijirii celor mai vulnerabile persoane strămutate din cauza ostilităților din Ucraina, în special femei, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități sau boli cronice".

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că autoritățile nu dispun de resurse suficiente pentru a face față numărului în creștere de pacienți, inclusiv din Ucraina, de aceea orice ajutor este bine-venit.

ION PRISĂCARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Republica Moldova, la moment, nu are posibilități maxime de a asigura toți refugiații ucraineni cu servicii medicale. Din acest considerent, apelăm la suportul organizațiilor mondiale și Guvernele statelor, pentru a facilita cumva procesul și donația de astăzi este una din aceste etape, deoarece unul din cele mai costisitoare tratamente medicale, este cel oncologic".

Primul lot de echipamente și medicamente a fost donat Institutului Oncologicde de către Organizația Internațională pentru Migrație și Guvernul Japoniei la începutul lunii iunie. Valoarea acestuia a fost de peste 155 de mii de dolari. Potrivit statisticilor, în 2021, 8.800 de pacienți din țara noastră au fost luați în evidența medicilor de la Institutul Oncologic.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.