В закладки
Lefuri mai mari pentru bugetari
22.09.2022, 18:25
Salariile mai multor bugetari vor fi majorate, începând cu luna septembrie. În același timp, funcționarii angajați în implementarea agendei de aderare a țării la Uniunea Europeană, vor ridica lunar un spor de 75 la sută din salariu. Parlamentul a adoptat în prima lectură modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit modificărilor adoptate, de majorări vor beneficia asistenții sociali, asistenții parentali cu studii profesional tehnice, personalul de sprijin, logopezii, pedagogii – psihologi, angajații din cadrul sistemului de asistență juridică garantată de stat și alți bugetari.

DINA ROȘCA, secretarul de stat general, Ministerul Finanțelor: "Majorarea și unificarea claselor de salarizare pentru asistentul social este de la clasa 34 la 44 și a asistentului partental profesionist este de la 37 la 44. În total sunt peste 984 de unități. Majorarea este de la 700 la 900 lei. MUSCA În luna octombrie, când vor primi salariul pentru luna septembrie să-l primească deja cu această majorare".

Printre categoriile incluse în modificările legislative se numără și șoferii angajați de Cancelaria de Stat.

IRINA LOZOVAN, fracțiunea BCS: "Vor fi incluse și alte categorii de șoferi pentru a primi această majorare? De exemplu, șoferii de la primării, de la consiliile raionale, de la APL de nivelul unu și doi? Dacă nu, de ce?"

DINA ROȘCA, secretarul de stat general, Ministerul Finanțelor: "Anul trecut când am mers cu majorări pentru șoferi, noi am mers cu 16 clasede salarizare absolut pentru toți șoferii din această categorie, inclusiv și cei din autoritățile publice locale. La moment am luat această categorie pentru a înlătura acea inechitate care este pentru că acel nou angajat și șoferul care este angajat până la implementarea legii 270 este o discrepanță foarte mare".

Pentru majorările salariale operate anual va fi nevoie de aproximativ 36 de milioane de lei. În același timp, parlamentarii au votat acordarea unui suport salarial pentru angajații autorităților publice, care vor fi implicați în cele 33 de grupuri responsabile de elaborarea și ajustarea cadrului normativ conform cerințelor UE. Decizia a fost adoptată în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

DINA ROȘCA, secretarul de stat general, Ministerul Finanțelor: "S-a propus acordarea unui spor la salariu pentru realizarea sarcinilor prioritare în conextul îndeplinirii cerințelor de aderare la UE, în mărime de pînă la 75% din salariul de bază, spor care va asigura stimularea financiară a personalului nemijlocit implicat în realizarea acestor sarcini".

Secretarul de stat general al Ministerului Finanțelor, Dina Roșca, a declarat că pentru aceste plăți nu a fost estimată suma necesară, deoarece nu a fost identificat încă numărul potențialilor beneficiari.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.