[ X ]
В закладки
Mai multe centre de vaccinare
20.04.2021, 17:28
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a distribuit astăzi în spitale 51.500 de doze de vaccin ”AstraZeneca”. Preparatele sunt destinate oamenilor incluși în etapa a doua a imunizării. Între timp, autoritățile negociază achiziția preparatelor cu 10 producători.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, a declarat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, în țară vor fi deschise încă 80 de centre de vaccinare.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: “Către sfârșitul săptămânii trecute, acest număr era mai mult de 200. Până la finele săptămânii curente planificăm un număr de 280 de centre de vaccinare aproximativ. Contăm mult pentru creșterea asimilării mai rapide a vaccinului. Acest lot de 51.500 ni-l propunem pentru a fi asimilat până la data de 30 aprilie. Ne permitem integral demararea tuturor persoanelor eligibile din etapa doi”.

Autoritățile au pregătit actele necesare pentru livrarea în țara noastră a vaccinului ”Sputnik V”, iar în luna iunie, prin intermediul platformei COVAX, vor fi recepționate 10.800 de doze de vaccin ”Pfizer”.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Se depune mult efort întru negocierea paralelă cu aproximativ 10 producători de vaccinuri. De la compania Pfizer au fost solicitate 700.000 de doze cu livrarea în mai multe tranșe. În aproximativ maximum 10 zile contăm să primim oferta. Vaccinul ”Moderna”, am avut mai multe comunicări. Contractul care ne este propus pentru semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea acestora în mai multe tranșe. Prevederile contractului, de fapt, sunt mai mult pentru anul 2022, dar am fost foarte insistenți ca compania ”Moderna” să precaute posibilitatea în a doua jumătate a anului curent”.

Potrivit statisticilor, de la inițierea campaniei de imunizare, rata infectării în rândul angajaților sistemului sănătății a scăzut cu 82,5 la sută.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut cu 23% față de săptămâna precedentă. Astfel, incidența la 100 de mii de populație fiind de 311 mii de cazuri în săptămâna precedentă, comparativ cu sfârșitul lunii martie, care a fost mai mare de 600. Un lucru destul de îmbucurător”.

Până acum, în țara noastră au fost vaccinați 2,5 la sută dintre cetățeni. În rândul angajaților sistemului sănătății, rata de imunizare este de 62 la sută, iar a celor din domeniul educației - de 25 la sută. De asemenea, au fost vaccinați 30 la sută dintre angajații și beneficiarii centrelor de plasament și azilurilor. Autoritățile au raportat 1.123 de reacții adverse, inclusiv 45 de gravitate medie, cu manifestarea unor reacții alergice.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.