В закладки
Amenzi usturătoare la Soroca
9.04.2020, 17:28
De la instituirea regimului de carantină în municipiul Soroca, reprezentanții forțelor de ordine au aplicat amenzi în valoare de peste un milion de lei. Au fost sancționate atât persoane fizice, cât și agenți economici, care nu s-au conformat restricțiilor impuse de autorități. De asemenea, după ce premierul Ion Chicu a anunțat ieri despre înăsprirea regimului de carantină, efectivul poliției a fost suplimentat.

Pentru a verifica nivelul de respectare a regimului de carantină, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a mers la Soroca. În cele șapte intrări în localitate au fost instalate filtre, care permit accesul doar în bază permiselor speciale. Străzile sunt patrulate de polițiști, carabinieri și militari. Localnicii surprinși în stradă sunt opriți de forțelor de ordine, pentru a le fi verificate actele de identitate și pentru a afla scopul deplasării. Cei mai mulți merg la farmacii și alimentare.

Cele mai drastice restricții îi vizează pe vârstnicii de peste 63 de ani, care nu au dreptul să iasă din casă. Celorlalți cetățeni le-a fost interzis să părăsească locuința fără motiv, iar în locurile publice, pe străzi și în automobile, nu se pot afla grupuri mai mari de doi oameni. Autoritățile spun că majoritatea localnicilor se conformează restricțiilor, însă există și excepții.

Oleg Graur, comandant adjunct al Inspectoratului Național de Carabinieri:"La moment, timp de opt zile, au fost constatate 46 de contravenții pe articolele corespunzătoare interdicțiilor în perioada regimului de carantină și stării de urgență, suma totală constituind un milion 55 de mii de lei. Toate activitățile, care sunt planificate și realizate de către forțele de ordine, carabinieri, forțele armate, poliție, toate vin în vederea îngrădirii și protejării locuitorilor municipiului Soroca".

Un aspect important al preocupării Ministerului Afacerilor Interne este protecția angajaților. În context, Pavel Voicu i-a îndemnat pe subalterni să nu economisească pe echipamentul de protecție.

"Eu vă rog, domnule comandant, sunteți responsabil, în primul rând de protecția efectivului, să nu jăliți nimic pentru mijloacele de protecție. Nu trebuie să le punem condiți carabinierilor, celor implicați, mănușile să le purtați toată ziua, masca o țineți toată ziua. Dacă este prevăzut să fie schimbată din două în două ore, schimbați masca, dacă este nevoie de mănuși, schimbațile. Dacă aveți nevoie, suplimentar de mijloace, prin intermediul domnului comandant, noi vă punem la dispoziție toate cele necesare", a precizat el.

La instituirea regimului de carantină, ordinea era asigurată de 100 de angajați ai MAI, trupele de carabinieri și militari. Din 9 aprilie, contingentul a fost suplimentat până la 125.

În regim de carantină se mai află orașul Ștefan Vodă, precum și satele Carahasani și Talmaza.

NTV Moldova

Лента новостей

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Все права защищены.
При любом использовании материалов НТВ ссылка (для сайтов - гиперссылка на www.ntv.md) обязательна.