Marcați
Piața valutară din Transnistria se află într-o criză profundă
9.03.2016, 10:57
Tiraspolul se confruntă cu o criză profundă pe piața valutară, scrie novostipmr.com. Economiştii sunt sceptici și spun că, în curând, regiunea din stînga Nistrului nu va putea importa mărfuri.

De cealalată parte, autoritățile spun că situația creată a fost delanșată de scăderea prețurilor la energie electrică.

În 2015, exporturile transnistrene au scăzut cu 14,6%, de la 716 la 611 milioane de dolari, dintre ele 227 de milioane fiind veniturile de la exportul energiei electrice.

Principalul exportator de energie electrică din regiune, compania „Energocapital”, va livra energie electrică peste Nistru cu 28% mai ieftin decât în 2015.

„Acum vom primi semnificativ mai puțin venit. Circa 65-70 de milioane de dolari se vor pierde, față de anul trecut, și asta dacă volumele de energie livrate spre Moldova se vor menține”, spune așa-zisul ministru al Economiei din regiune, Dmitri Boltrușco.

Totodată, pentru depăşirea crizei, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a propus Sovietului Suprem să reducă povara fiscală şi să anunţe amnistierea oamenilor de afaceri. Oamenii nu cred, însă, că aceasta va soluţiona problemele economice.

Potrivit proiectului de lege, transmis Sovietului Suprem, rata impozitului unic social pentru organizaţiile care crează noi locuri de muncă, va fi redusă pînă la 12%.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).