Marcați
Comitetul de supraveghere al Programului PARE 1+1 a aprobat finanțarea a încă 31 de proiecte în sumă de 6,03 mil. lei
9.11.2016, 09:51
Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat, luni, finanțarea a 31 de proiecte investiționale în sumă totală de 6,03 mil. lei.

Potrivit Ministerului Economiei, implementarea proiectelor va contribui la crearea a circa 130 locuri de muncă, iar volumul investiţiilor în economia națională va fi de 17,32 mil. lei.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, aproape o treime din proiecte sunt create de lucrătorii migranţi care s-au întors de peste hotare. Restul proiectelor au fost constituite de rudele de gradul I al acestora. Din proiectele aprobate spre finanțare, 19 afaceri sunt create și administrate de către tineri.

Conform datelor ODIMM, din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 2/3 din afaceri sunt demarate în agricultură și orientate spre diferite tipuri de activitate, printre care cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea plantelor și animalelor, apicultură. Opt întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor și patru întreprinderi – în industria prelucrătoare.

În anul 2016 au fost aprobate 114 cereri de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 22,35 mil. lei, care vor contribui la efectuarea investițiilor cumulative de peste 68,5 mil. lei.

Programul „PARE 1+1” a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

În perioada 2010-2014 programul a beneficiat de sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Matricei politicilor pentru programe de sprijinire a ramurii „Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de Uniunea Europeană. Până în anul 2018 programul va fi finanţat din suportul bugetar acordat de UE pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu RM.

Pentru anul 2016 bugetul proiectului constituie 40 de mil. de lei, fiind cu 10 mil. lei mai mult decât în anul 2015. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 200 mii lei.

La începutul anului 2016, în cadrul programului de granturi au beneficiat 614 cetăţeni, care au priit în total 133 mil. lei. Investiţiile proprii ale acestora au fost de peste 350 mil. lei.

INFOTAG
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).