Vicepreședintele regional al Băncii Mondiale (BM) pentru Europa și Asia Centrală, Cyril Muller, a apreciat progresele înregistrate de Guvernul Moldovei „în luarea deciziilor drastice, dar necesare, mai ales în sectorul financiar și în ceea ce ține de consolidarea fiscală”.
Despre aceasta el a declarat în cadrul vizitei la Chişinău, unde a avut întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip, cu vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile, mass-media și ai partenerilor de dezvoltare.
În cadrul întrevederilor, Cyril Muller a reiterat angajamentul Băncii Mondiale de a ajuta locuitorii Moldovei să obțină locuri de muncă decente și servicii publice mai bune.
„Republica Moldova are oportunitatea, precum și potențialul de a continua diminuarea sărăciei și de a crea bunăstare pentru poporul ei. Cheia acestui proces va fi continuarea politicilor de asigurare a stabilității sectorului financiar și transparentizarea economiei”, a spus Muller.
Potrivit lui, Banca Mondială va depune toate eforturile pentru a debursa cât de curând posibil suma de $45 pentru suportul bugetului RM.
„Este necesară o nouă etapă a reformelor, axată pe lupta cu corupția, pentru ca Republica Moldova să poată trece de la stabilizare economică la o creștere durabilă și crearea locurilor de muncă. Provocările RM sunt imense, însă experiența altor țări arată că investițiile, locurile de muncă și serviciile moderne apar foarte rapid, odată cu asumarea angajamentului unei bune guvernări”, a menționat reprezentantul BM.
Premierul Pavel Filip a calificat vizita înaltului oficial ca un semn de încredere pentru Republica Moldova din partea partenerilor externi datorită continuării cursului de reforme.
El a specificat că prioritățile Guvernului se pliază perfect pe cei trei piloni pentru următoarea Strategie, selectați preliminar de Banca Mondială: guvernanța și statul de drept; creșterea competențelor resurselor umane; îmbunătățirea prestărilor serviciilor publice.
Pavel Filip a exprimat deschiderea Executivului de a participa activ la consultările publice ale proiectului noii Strategii de Parteneriat cu țara a Băncii Mondiale, subliniind că mizează în continuare pe o colaborare bună cu această instituţie financiară internațională.
„La şedinţa de ieri a Guvernului a fost aprobată decizia cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Mondială pentru Programul operaţiunii pentru politicile de dezvoltare în domeniul competitivităţii (DPO-2). Deblocarea şi alocarea suportului bugetar pentru DPO-2 urmează să fie efectuată până la finele anului 2016”, a spus Filip.
Începând cu 1992, Banca Mondială a acordat Moldovei peste $1 mlrd. pentru 60 de proiecte. În prezent, portofoliul BM în Republica Moldova include 10 proiecte active cu o sumă totală a angajamentelor în valoare de $356,15 mil.
INFOTAG