Marcați
BNM: Două bănci din Moldova au expunere maximă la riscul de credite
27.10.2016, 09:26
Activele celor 11 bănci din Moldova au înregistrat în nouă luni ale acestui an creștere, instituțiile financiare sunt destul de bine capitalizate, însă se confruntă cu unele probleme legate de nivelul creditelor neperformante, menținându-se tendința de diminuare a activității de creditare. constată Banca Națională a Moldovei (BNM) într-o analiză a situației financiară a sectorului bancar, notează mold-street.com.

De la supraveghere specială la supraveghere intensivă

Potrivit BNM, trei bănci, care dețin 64.7% din activele sectorului bancar, respectiv Moldova Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank se află sub supraveghere intensivă „până la soluționarea problemelor existente în aceste bănci”.

"În legătură cu modificările recente în legislație, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă până la soluționarea problemelor existente în aceste bănci. Pentru fiecare din băncile menționate, Banca Națională a creat comisii de supraveghere care analizează situația financiară, tranzacțiile, agenda organelor de conducere, participă la ședințele acestora, emite recomandări referitor la activitatea acestor bănci", se arată în analiză.

Pentru fiecare din băncile menționate, BNM a creat comisii de supraveghere care analizează situația financiară, tranzacțiile, agenda organelor de conducere, participă la ședințele acestora, emite recomandări referitor la activitatea acestor bănci. Băncile au fost obligate, după efectuarea unui studiu de diagnostic, să înlăture toate neajunsurile identificate până la finele anului 2016.

În luna august 2016, Moldova Agroindbank și Victoriabank au prezentat Băncii Naționale Planurile de acțiuni de remediere, care au fost examinate și avizate pozitiv.
De asemenea, în vederea asigurării transparenței acționarilor, Banca Națională monitorizează permanent respectarea de către acționari a exigențelor de calitate prevăzute de legislația Republicii Moldova.

BNM menţionează depre suspendarea unui grup de acționari ai Moldova-Agroindbank, care au acționat concertat și au deținut circa 41% din acțiunile băncii, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM, precum și la suspendarea recentă pe aceleași motive a unui grup de acționari ai Moldindconbank care dețin o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63.89%.

Citiți materialul integral AICI.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).