Marcați
Managementul defectuos al băncilor crește ponderea creditelor neperformante
26.10.2016, 15:16
Ponderea creditelor neperformante, acordate de către instituțiile financiar-bancare din țara noastră a crescut, în primul semestru al acestui an, cu 1,67 puncte procentuale și a depășit 16 la sută din totalul împrumuturilor. Experții explică această evoluție negativă prin managementul defectuos al băncilor. În special, portofoliul de credite s-a înrăutățit la cele trei bănci, aflate sub supravegherea specială a BNM.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, de la începutul anului, volumul creditelor neperformante în cazul Victoriabank a crescut cu peste 22 puncte procentuale, comparativ cu anul 2015. La rândul său, Moldindconbank a raportat, în aceeași perioadă, o creștere a ponderii împrumuturilor toxice cu aproximativ șapte puncte procentuale, iar Moldova-Agroindbank a admis la acest capitol o creștere cu 3,5 puncte procentuale. Experții spun că, în aceste condiții, băncile majorează comisioanele.

"Instituțiile financiare au înregistrat valori ridicate la indicatorii ponderea creditelor neperformante, total credite și, în deosebi, la ponderea creditelor neperformante nete în capitalul normativ total. Observăm că la Moldova-Agroindbank aceste credite au crescut cu 17,17 puncte procentuale, la Victoriabank -133 puncte procentuale, iar la Moldindconbank cu 1,25 puncte procentuale", susține Viorica Popa, cercetător Institutul Național de Cercetări Economice.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetări Economice au reiterat că stabilitatea sectorului bancar este perturbată de lipsa transparenței în structura acționarilor și de angajarea în tranzacții cu risc sporit.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).