Marcați
Proiectul de modificare a Constituției propus de PLDM și PSRM, respinsă de CC
29.02.2016, 13:55
Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de modificare a mecanismului de alegere a șefului statului, propus de PLDM și PSRM. Potrivit deciziei Curții, anumite prevederi ale inițiativei grupului de deputați, în special cele care se referă la demiterea președintelui, sînt neconstituționale, notează NOI.md.

Curtea a constatat că demiterea din funcţie a președintelui pentru „fapte grave de încălcare a Constituţiei” este o sursă de confuzie. Curtea a stabilit că această prevedere a proiectului creează o confuzie între răspunderea juridică penală şi răspunderea politică a preşedintelui. Astfel, Curtea a constatat că această modificare este neconstituţională.

Totodată, Curtea a reiterat faptul că un proiect de revizuire a Constituției trebuie să vizeze nu doar modalitatea de alegere şi demitere a preşedintelui ţării, ci să răspundă unor probleme-cheie, printre care să facă o alegere clară pentru un sistem de guvernămînt, să clarifice prerogativele preşedintelui şi, respectiv, ale premierului şi Parlamentului. Totodată, proiectul de revizuire a Constituției trebuie să introducă și principiul respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile statului.

Precizăm că un grup de deputați PLDM și PSRM au înaintat Curții Constituționale un proiect de modificare a Constituției, pe cale parlamentară. Inițiativa prevede revenirea la alegerea președintelui prin vot direct și demiterea acestuia prin referendum republican, în cazul în care se constată săvîrșirea unor fapte grave care încalcă prevederile Constituției.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).