Marcați
Problema alegerii şefului statului prin vot direct poate fi soluţionată în Parlament
9.02.2016, 12:36
Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon în repetate rînduri a declarat că șeful statului trebuie să fie ales de către cetățenii RM prin vot direct. Totodată aceasta este și una dintre revendicările a peste 100 de mii de protestatari care au manifestat împotriva regimului de la guvernare în luna ianuarie, relatează Actualități.md.

Încă pe 29 ianuarie, în cadrul Forumului Civic, liderul Partidului Socialiștilor a declarat că odată ce Andrian Candu a anunțat că guvernarea ar fi de acord cu organizarea referendumului pentru modificarea Constituției ca președintelui țării să fie ales prin vot direct de către popor, pentru a evita anumite cheltuieli considerabile ar mai bine să se voteze direct în Parlament modificarea Constituției în acest sens.

“24 de deputați ai PSRM, sunt gata să voteze pentru modificarea direct a Constituției, mai sunt 10 liberal democrați, plus mai trebuie încă 35 de voturi și astfel prin votul parlamentului se modifică Constituția pentru alegerea președintelui țării prin vot direct fără a mai cheltui sute de milioane pentru organizarea referendumui. Oricare va fi decizia, socialiștii o susțin pentru că ori modificarea Constituției de către Parlament ori referendumul, vor duce la organizarea alegerilor directe ale șefului statului”, a subliniat liderul socialist.

La rîndul său și liberal-democrații și-au exprimat disponibilitatea de a vota direct în parlament modificarea Constituției pentru alegerea șefului statului prin vot direct, și au pregătit și proiectul corespunzător în acest sens.

”Am iniţiat proiectul de modificare a Constituţiei după ce cei din majoritatea parlamentară au declarat că sunt gata să susţină alegerea şefului statului prin vot direct. Se ştie că cca 70 la sută din populaţie îşi doreşte ca preşedintele să fie ales prin vot direct. De aceea considerăm că această problemă poate fi rezolvată şi în Parlament. Nu trebuie de cheltuit banii pe referendum, mai ales când ţara se află într-o criză profundă”, a declarat recent deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că fracţiunea PSRM va susţine proiectul PLDM, dar va semna şi pentru desfăşurarea unui referendum privind modul de alegere a şefului statului.

Totodată menționăm că în cadrul unui interviu acordat săptămîna trecută Igor Dodon a menționat că ideal ar fi ca alegerile șefului statului prin vot direct să aibă loc concomitent cu alegerile anticipate.

“De aceea în luna martie-aprilie noi vom face tot posibilul să boicotăm și să blocăm alegerea președintelui de către parlament, pentru ca acesta să fie motivul de bază pentru dizolvarea parlamentului. Iar pînă la desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate vom insista pe modificarea Constituției ca președintele să fie ales direct de către popor”, a conchis Igor Dodon.

actualitati.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).