Marcați
Legea procuraturii, votată în lectură finală
25.02.2016, 14:35
Proiectul Legii procuraturii a fost votat în Parlament în a doua lectură. Proiectul a fost susţinut în unanimitate de deputaţii prezenţi la prima şedinţă legislativă din actuala sesiune, inclusiv de fracţiunea Partidului Liberal Democrat, care declara anterior că unele amendamente propuse de democraţi trezesc suspiciuni. Norma legislativă va intra în vigoare la 1 august, transmite IPN.

Sergiu Sârbu, deputat democrat, a spus că în timpul procesului de definitivare a proiectului de Lege cu privire la procuratură s-a admis o mare dezinformare şi manipulare. „Declarăm cu toată responsabilitatea că amendamentele aprobate la ultima şedinţă a Comisiei juridice au un caracter tehnic redacţional şi nu modifică conceptul acestui proiect. Totodată, după şedinţa Comisiei am avut discuţii cu autorii proiectului şi reprezentanţii grupului de lucru, în vederea eliminării unor interpretări eronate”, a spus parlamentarul.

Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii PLDM, a spus că poziţia liberal-democraţilor din ultimele zile, cu referire la amendamentele care au fost propuse, s-a luat în consideraţie. „Fracţiunea va susţine în a doua lectură, cu condiţia că legile conexe cât mai urgent să apară în Parlament pentru a fi puse în discuţii. Legea cu privire la procuratură este o lege care vine să rezolve o problemă mare a statului şi anume depolitizarea instituţiei”, a adăugat parlamentarul.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că adoptarea acestui proiect de lege este doar începutul reformei procuraturii. Urmează a fi adoptate şi legile conexe astfel încât prevederile Legii procuraturii să intre în vigoare din august.

Vlad Gribincea, şeful grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Legii procuraturii a menţionat că în curând în Parlament urmează să fie remise alte două pachete de legi conexe, care să fie votate până în iunie, ceea ce va asigura implementarea Legii din 1 august. Totodată, urmează a fi modificată şi Constituţia pentru ca viitorul procuror general să fie ales conform noilor prevederi.

Potrivit noii legi, procurorul general va fi numit în funcţie pentru un singur mandat de 7 ani. Candidatul va fi selectat prin concurs, organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Persoana care va acumula cel mai mare punctaj va fi propusă şefului statului pentru numire în funcţie.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).