Marcați
Mai multe universități din Republica Moldova riscă să fie închise în următorii ani
7.09.2016, 17:13
Asta din cauza scăderii drastice a contingentului de studenți. Constatarea le aparține mai multor manageri ai instituțiilor de învățământ superior. Numai la Universitatea Tehnică din Moldova, în ultimii opt ani, numărul studenților s-a micșorat cu mai mult de 50 la sută.

În anul 2008, la Universitatea Tehnică din Moldova își făceau studiile 24 de mii de studenți. Anul acesta, numărul lor s-a redus cu 13 mii. Rectorul instituției ne-a declarat că tendința este valabilă pentru toate universitățile din țară.

"Acum universitățile din Republica Moldova sunt puse în fața unei mari provocări și anume reducerea numărului de studenți în aceste instituții. Sunt mai multe cauze ale acestui fenomen. Dacă ținem cont de tendințele pe care le-ați menționat dumneavoastră că scade numărul de studenți, într-adevăr, putem să ne așteptăm la o viitoare comasare/fuziune a universităților", susține rectorul Universității Tehnice din Moldova.

Rectorul UTM atenționează că, în cazul în care autoritățile nu vor găsi o modalitate de a schimba această tendință, universitățile vor avea soarta liceelor. Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, Viorel Bostan le-a propus autorităților elaborarea unei noi formule de finanțare a universităților.

"În primul rând, trebuie finanțată o formulă de finanțare per student, în care să se țină cont de specificul fiecărei universități. Or, în anul trecut a fost făcută o analiză despre cum au fost finanțate universitățile, care a prezentat o situație destul de alarmantă. Am primit mai puțini bani per student, comparativ cu alte universități care oferă pregătiri în domeniul socio-umanist. Or, se știe foarte bine că pregătirea unui inginer este mai costisitoare", a menționat Viorel Bostan.

Principalii factori care contribuie la micșorarea numărului studenților sunt nivelul scăzut de trai, lipsa locurilor de muncă, migrația tinerilor peste hotare și natalitatea scăzută. După ce agricultura din țara noastră, industria și alte domenii importante au fost aduse la sapă de lemn, învățământul este ultima redută pe care încă se mai ține societatea, consideră unul dintre decanii Institutului de Relații Internaționale.

"Miniștri trebuie să fie competenți. Guvernanții trebuie să lase alte cheltuieli. Să nu irosească bani pentru sărbători pompoase și inutile. Din contra, ei trebuie să ajute copiii la grădinițe și școli. Să finanțeze maxim potențialul universităților, fiindcă orice reformă poate să aibă loc numai datorită modernizării învățământului și bunei pregătiri a tinerei generații", consideră decanul Facultății Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice IRIM, Victor Stepaniuc.

În Republica Moldova sunt 31 de instituții de învățământ superior. Potrivit unui raport prezentat de Ministerul Educației, în perioada 2010-2015, numărul studenților din țară s-a micșorat cu peste 26 de mii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).