Marcați
Simbolul primăverii, în centrul capitalei
13.02.2023, 16:24
Două săptămâni ne mai despart de primăvară, iar cei mai harnici sunt în căutarea celui mai frumos mărțișor. Cererea este satisfăcută de o ofertă mare al simbolurilor primăverii, care pot fi găsite într-o varietate foarte mare. Pentru a nu bate drumuri multe, cei care vor un simbol drăguț al primăverii, îl pot găsi la târgul tematic amenajat în Piața Marii Adunări Naționale. Prețul variază între 5 și 200 de lei, în funcție de dimensiunea și modelul acestora.

Polina Calitina confecționează mărțișoare de mai bine de 10 ani. A făcut o pasiune pentru aceste lucrări după ce s-a pensionat. Muncește anul întreg și speră că efortul depus va fi apreciat de cumpărători. Pe lângă mărțișoarele tradiționale, femeia confecționează și brățări, papuci, dar și lucrări de dimensiuni mai mari, care pot servi drept elemente de decor. Femeia spune că o face din pasiune, dar și pentru a câștiga un ban în plus. Prețurile nu s-au schimbat foarte mult față de anul trecut, susține meșterul popular.

Iar Andrei Nicolai a venit din orașul Călărași pentru a aduce simbolul primăverii locuitorilor din Chișinău. Cea care le confecționează este soția sa, asistentă medicală în localitate. Ea a început această activitate după ce a ieșit în concediul de îngrijire a copilului.

ANDREI NICOLAI, locuitor al orașului Călărași: Un preț de la aproape 5 lei în sus, până la un preț mai mare de 75 de lei. Este vorba despre astea de la cinci, 10, 15, 20, 30, 40, 75, până aici. Dacă vorbim de cele mai mari, avem de la 50 de lei în sus. Modelul acesta e 200 de lei. În schimb, avem potcoavele care variază între 100 de lei, apoi avem ”moldovenii” noștri, sau ”moșnegeii noștri”, cum alții îi numesc, sunt la 150 de lei. Avem florile trandafiri la 150 de lei.

Deși mărțișoarele sunt propuse într-o varietate foarte mare și sofisticată, bărbatul spune că mai solicitate sunt cele mai simple, care sunt și cele mai ieftine.

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii și al speranței. Tradiția spune că cei care îl poartă vor avea noroc pe tot parcursul anului. Firele alb și roșu simbolizează sângele şi sacrificiul.

Târgul de primăvară va fi deschis în perioada 11 februarie-12 martie, între orele 10:00 și 23:00.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).