Marcați
Soluții pentru criza de la ”Apă-Canal Chișinău”
13.02.2023, 13:35
Negocierile între ”Apă-Canal Chișinău” și ”Premier Energy” continuă. Reprezentanții întreprinderii municipale anunță că la etapa actuală, au fost identificate mai multe soluții, care ar permite stingerea datoriei de milioane față de furnizorul de energie electrică. Una ar fi majorarea extraordinară a tarifului pentru consumatorii finali. Cele două părți urmează să se întâlnească din nou pe 14 februarie, pentru a decide asupra unei variante de depășire a crizei.

Directoarea de la ”Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic a declarat că, pe parcursul săptămânii trecute, conducerea întreprinderii a avut două ședințe de lucru cu furnizorul de energie electrică ”Premier Energy”, la care s-au discutat unele soluții pentru achitarea datoriilor acumulate în ultimele luni.

IRINA GUTNIC, directorul întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”: În cadrul discuțiilor ”Apă-Canal Chișinău” a solicitat înghețarea acestei datorii sau cel puțin eșalonarea acesteia până la finele anului 2023, condiționând această eșalonare în următoarele condiții: ne-am obligat să achităm prima tranșă din această datorie din momentul în care vom obține debursarea din partea BERD și a BEI. Există premize ca în cel mai scurt timp să obținem acea debursare. O parte din debursare intenționăm să o direcționăm spre stingerea datoriei față de ”Premier Energy”.

Potrivit Irinei Gutnic, cea mai viabilă soluție pentru achitarea datoriilor de peste 68 de milioane de lei ar fi majorarea tarifului pentru consumatorii finali.

La rândul său, primarul capitalei, Ion Ceban a reamintit că autoritățile municipale nu au pârgii legale de a acoperi datoria ”Apă-Canal Chișinău”, iar în cazul celui mai sumbru scenariu vor fi nevoite să recurgă la stoparea mai multor proiecte din municipiu, pentru a identifica sursele necesare.

ION CEBAN, primarul capitalei: Bugetul Primăriei nu poate să se transforme în bugetul societății pe acțiuni ”Apă-Canal”, nici nu avem temei legal pentru asta. În așa caz, Primăria va trebui să acopere doar datoriile ”Apă-Canal” și să nu facă nici un proiect în Chișinău. Repet, atunci când gazul s-a scumpit cu 700 de procente, lumina cu 300 de procente, iar pentru apă s-a cerut 78 la sută și nu s-a acordat acest drept ca să reziste scumpirilor, ANRE a ajustat doar cu 40 de procente. Desigur că ”Apă-Canal” nu poate face față și se acumulează datorii cu toate economiile pe care le-a făcut în ultima perioadă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat anterior că, majorarea tarifului pentru serviciile de apă și canalizare care a avut loc pe 11 ianuarie curent, acoperă cheltuielile pentru energia electrică. Consumatorii achită un tarif de 16 lei și 30 de bani pentru un metru cub, sau cu aproape cinci lei mai mult.

Amintim că, întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” risca să fie deconectată de la energia electrică, încă de pe 26 ianuarie pentru că nu și-a plătit datoriile față de furnizorul ”Premier Energy”, de peste 70 de milioane de lei. Ulterior, această procedură a fost amânată pentru data de 1 februarie, cu condiția că vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei. Apă Canal a achitat o sumă mică din datorii, însă a anunțat că nu are bani pentru a stinge întreaga datorie. Astfel, pe 2 februarie, ”Premier Energy” a deconectat blocul administrativ al companiei ”Apă-Canal Chișinău” de la rețea. În seara aceleiași zi, obiectivul a fost reconectat, iar în urma negocierilor dintre cele două părți, întreprinderea a primit un nou răgaz.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).