Marcați
Mai mulți cetățeni vor putea rămâne fără locuințe
10.02.2023, 18:40
Apartamentele care încă nu sunt privatizate ar putea ajunge locuințe sociale. Anunțul este făcut de primăria capitalei, care le amintește oamenilor ce locuiesc în astfel de apartamente că mai au timp la dispoziție pentru această procedură până în mai 2024. În caz contra, aceste locuințe vor intra în posesia definitivă a autorităților locale.

GHENADIE DUBIȚA, șef adjunct Direcția generală locativ-comunală și amenajare: ”În municipiul Chișinău avem până la 1000 de apartamente, care constituie proprietate publică, respectiv, încă nu sunt privatizate, având in vedere că începând cu anul 1993 a fost demarat procesul de privatizare intergală a fondului locativ, care anterior a fost a statului. Acestea rămân a fi proprietate publică până la privatizarea lor. Conform legii cu privire la locuințe s-a stabilit un termen este 31 mai 2024 până la care locatarii, care locuiesc în aceste apartamente, au posibilitatea să le privatizeze.”

Potrivit lui șefului adjunc al Direției locativ - comunale a capitalei, Ghenadie Dubița, persoanele care nu se vor folosi de dreptul de a privatiza locuința, din așa ziși proprietari se vor transforma în chiriași la stat. După încheierea termenului oferit de autorități pentru a întocmi toate actele, apartamentele nu vor mai putea fi recuperate.

GHENADIE DUBIȚA, șef adjunct Direcția generală locativ-comunală și amenajare: ”Cei care locuiesc în aceste apartamente, la moment dacă nu se vor folosi de dreptul lor de a privatiza apartamentul , ei vor rămânea să locuiască în aceste apartamente după expirarea acestui termen, doar că cu acești locatari vor încheia un contract de locațiune pe un terment de cinci ani. Locuințele sociale deja au un statul aparte, ele nu mai pot fi privatizate, iar aceste locuințe vor putea fi ocupate numai în baza unor contracte de locațiune încheiate cu municipiul Chișinău.”

Locuințele sociale sunt oferite de regulă celor care nu au posibilitatea să-și cumpere sau să închirieze un imobil, sau fac parte din categoria de persoane defavorizate.

GHENADIE DUBIȚA, șef adjunct Direcția generală locativ-comunală și amenajare: Persoanele care au dreptul la o locuință socială sunt persoane defavorizate care au un venit mai mic decât venitul stabilit prin lege, pentru a putea beneficia de aceste locuințe sociale, nu dispun de alte proprietăți imobiliare, și respectiv sunt unele categorii de cetățeni defavorizați, cu dizabilități. Și la ziua de astăzi locatarii apartamentelor rămase în proprietatea publică achită o plată de chirie doar că aceasta este una simbolică, fiind-că acest tarif așa și nu a fost modificat de mai mult timp. La moment, acele locuințe care rămân neprivatizate, locatarii lor achită chiria în mărime de 20 de bani pentru un m2.

Ghenadie Dubița spune că sunt multe motive de ce aceste o mie de apartamente nu au fost privatizate până în prezent.

GHENADIE DUBIȚA, șef adjunct Direcția generală locativ-comunală și amenajare: Motivele din care persoanele la moment încă nu au privatizat locuințele. De obicei, aceastea sunt situațiile din familie, pentru că au dreptul la privatizare toți membrii familiei sau toate persoanele care sunt înregistrate în apartamentul respectiv.
Cetățenii au beneficiat anterior de dreptul la privatizare și acum au dreptul repetat de a privatiza, doar că a doua oară cetățeanul nu dispune de dreptul de a privatiza gratuit, trebuie să achite o taxă pentru privatizare și acolo se calculează costul apartamentului și respectiv costul acestuia este destul de mare și nu dispun de surse financiare pentru a privatiza.

Proiectul care vizează extinderea termenului de privatizare a locuințelor a fost aprobat în anul 2021. Potrivit autorilor proiectului, termenul de privatizare a fost extins la solicitarea mai multor cetățeni care au avut dreptul la privatizarea locuințelor, însă din diferite motive obiective au fost în imposibilitatea de a-și exercita acest drept până la data de 31 mai 2021, cum prevedea legea anterioară.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).