Marcați
Ceasul de pe arca de triumf, mai sonor
10.02.2023, 18:30
Vocea orologiului de pe Arca de Triumf din capitală va răsuna, de astăzi, mai tare. Grație achiziționării echipamentului sonor instalat sunetul ceasului va putea fi auzită în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, dar și în Scuarul Catedralei. Noul mecanism a costat municipalitatea aproximativ 115 mii de lei.

Orgoliul de pe Arca de Triumf din centrul capitalei va fi auzit, de astăzi, pe o distanță mai mare. Acest lucru se datorează celor trei amplificatoare instalate aici. Astfel, un număr mai mare de locuitori și oaspeți ai municipiului Chișinău va fi anunțat despre ora fixă datorită acestui mecanism.

Autoritățile spun că ideea realizării acestui proiect a venit odată cu plângerile cetățenilor, care spuneau că ceasul se aud prea încet.

IGOR GÎRLEA, directorul Întreprinderii Municipale Regia ”Autosalubritate”: Clopotele au peste 100 de ani, mecanismul ceasului are peste 100 de ani, el poate fi ușor numit ca un mecanism simbolic pentru orașul Chișinău și care cred eu ar trebuie să fie auzit mai puternic. De aceea noi am mers pe acestă idee de a identifica soluții pentru ca să amplificăm sunetul, deci noi nu am intervenit în mecanism care este absolut mecanic, nu am intrervenit nicidecum în procesele mecanice de la ceas. Am atașat un aplificator, un microfon, care propriu zis recepționează sunetele de la loviturile în clopot și am atașat un amplifricator de sunet și difuzoarele.

Ceasornicarul de la Arca de Triumf din capitală spune că a lucrat la crearea acestui mecanism timp de o zi, astfel încât bătăile clopotelor să fie cât mai sonore. Directorul Întreprinderii Municipale Regia ”Autosalubritate”, Igor Gîrlea, speră că investiția nu a fost în zadar, iar locuitorii capitalei se vor bucura de noul proiect.

Anul trecut cu suportul municipalității, Regia „Autosalubritate” a reparat piesa uzată a orologiului responsabilă de sunet, fiind înlocuită cu alta nouă care a fost confecționată după schițele vechi, dintr-o placă metalică specială.

Arcul de Triumf este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. A fost construit în anii 1840–1841, pentru comemorarea victoriei armatei ruse în războiul ruso-turc din 1828–1829. Directorul Întreprinderii Municipale Regia ”Autosalubritate”, Igor Gîrlea, declară că monument ar mai avea nevoi de anumite intervenții la fațadă, deoarece nu au fost făcute îmbunătățiri în ultimii o sută de ani, însă de acest lucru este responsabil ministerul Culturii.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).