Marcați
Produse și servicii mai scumpe
10.02.2023, 17:22
Creșterea prețurilor s-a temperat în prima lună a anului curent. Aceasta a fost de 0,5 la sută. În același timp, în ultimele 12 luni, prețurile medii au crescut cu 27,3%. Biroul Național de Statistică constată că în luna ianuarie cele mai mari creșteri de preț au fost atestate la produsele alimentare, în special la legume, fructe și pâine.

Potrivit datelor statistice oficiale, prețurile medii de consum în luna ianuarie 2023 față de luna decembrie 2022 au crescut cu aproape 0,5 la sută. Din produsele alimentare, cele mai accentuate prețuri medii de consum au fost înregistrate la legume. Acestea s-au scumpit cu 5,7 la sută față de luna decembrie 2022. În același timp, fructele s-au scumpit cu 2,8 la sută, pâinea din făină de grâu cu 1,4 la sută, zahărul cu 1,1 la sută, iar produsele lactate - cu un procent. Totodată, în această perioadă, au fost înregistrate reduceri la ouă de găină cu 7 la sută și la uleiul vegetal cu un procent.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, în prima lună a anului curent cel mai mult au crescut prețurile la combustibili și carburanți. În luna ianuarie, prețul la benzină a înregistrat o creștere de 3,1 la sută față de decembrie 2022, iar la motorină - de 2,7 la sută. Și materialele de construcții s-au scumpit cu 0,7 la sută. Biroul Național de Statistică mai informează că, în luna ianuarie, prețurile medii la serviciile prestate populației s-au diminuat cu 0,7% față de decembrie, în special datorită reducerii tarifelor pentru serviciile de furnizare a energiei electrice - cu 33,6 la sută. Creșteri mai importante a prețurilor au fost înregistrate la tarifele reglementate pentru furnizarea energiei termice - cu 41,4 la sută.

Totodată, statisticile arată că, în urma creșterii mai lente a ratei lunare a inflației în ianuarie curent, adică cu 0,5 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a atestat o creștere de 2,8 la sută, rata anuală a inflației în ianuarie 2023 s-a micșorat cu 2,9 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în decembrie 2022 și a ajuns la 27,3 la sută. Astfel, a fost marcată reducerea în continuare a ratei inflației anuale, înregistrată în lunile noiembrie-decembrie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).