Marcați
Opoziția, nemulțumită de consultări pentru desemnarea candidatului pentru funcția de Premier
10.02.2023, 16:53
Partidele parlamentare de opoziție vorbesc despre o imitație a consultărilor pentru desemnarea de către șefa statului a candidatului pentru funcția de Premier. Cele două fracțiuni anunță că au fost invitate la Președinție cu puțin timp înaintea consultărilor. În timp ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să meargă, un reprezentat al fracțiunii Partidului politic Șor a ajuns la instituția prezidențială, dar declară că discuțiile au fost fără rezultate.

Potrivit reprezentanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în procedura de desemnare a candidatului pentru funcția de premier au fost încălcate mai multe prevederi ale legislației în vigoare. Fracțiunii nu i-a fost oferit timp pentru discuții interne.

VLAD BATRÎNCEA, secretar executiv PSRM: Cea mai mare forță de opoziție – BCS a primit invitație cu 40 de minute înainte să vină la consultări la doamna Sandu. Este o bătaie de joc față de Parlament, este o bătaie de joc față de opoziție și față de propriul popor. Or, deputații BCS, fiind în deplină exercitare a mandatului, au tot dreptul legal să obțină informații să aibă consultări pe intern și să vină cu o o poziție publică. În mai puțin de o oră este imposibil de a convoca 32 de deputați.

Același lucru a fost anunțat și de vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, singura care a ajuns la consultările cu șefa statului, Maia Sandu.

MARINA TAUBER, deputatul fracțiunii PPȘor: Ne-au sunat cu zece minute înaintea consultărilor. Eu am reușit, colegii – nu, pentru că colegii sunt departe.

Tauber s-a declarat dezamăgită de discuția pe care a avut-o la Președinție. În același timp, ea spune că i-a garantat șefei statului susținere pentru candidatul său în fruntea Guvernului, doar dacă acesta va îndeplini o condiție.

MARINA TAUBER, deputatul fracțiunii PPȘor: Acest lucru este o mimare și este o imitație. În cazul în care acest candidat o să achite integral facturi pentru decembrie, ianuarie și februarie, noi putem să ne gândim și să votăm pentru candidatura aceasta.

În același timp, reprezentații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor declară că nu vor participa la procesul de învestire a unui nou Guvern, format din reprezentanți ai majorității parlamentare. În opinia opoziției, cea mai bună soluție sunt alegerile parlamentare anticipate.

VLAD BATRÎNCEA, secretar executiv PSRM: Cetățenii vor altă guvernare și alt guvern – responsabil, profesionist, capabil să genereze aceste soluții și capabil să ajunge cetățenii RM. În aceste condiții, cetățenii vor alegeri parlamentare anticipate. Orice schimbări cosmetice în cadrul acestei guvernări nu vor soluționa probleme.

Cele două fracțiuni de opoziție dețin în Parlament 37 de mandate. Pentru învestirea noului Guvern este nevoie de 52 de voturi.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).