Marcați
O rachetă a survolat spațiul aerian al R. Moldova
10.02.2023, 15:36
Încă o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Informația inițială a fost făcută publică de șeful regiunii ucrainene Nicolaev, Vitali Kim și confirmată de ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a-I indica încălcarea.

Potrivit șefului administrației regiunii Nicolaev, Vitali Kim, în ultimele 24 de ore forțele armate ruse au lansat un șir de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra infrastructurii civile și energetice. Acest lucru a fost confirmat și de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

PAVLO KOVALCIUK, ofițer de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat 52 de atacuri aeriene și 6 atacuri cu rachete, dintre care 2 au vizat infrastructura civilă din Kramatorsk, regiunea Donețk. De asemenea, ocupanții au tras de 63 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, inclusiv asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk și Kherson.

Una din aceste rachete a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării, acest lucru s-a întâmplat la ora 10.18. Racheta a zburat deasupra comunei Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra comunei Cosăuți, din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Ministerul Apărării declară că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova. În același timp, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că l-a convicat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al MAEIE: MAEIE notează că partea rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează direct și negativ cetățenii țării noastre. Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri material.

Acesta nu este primul incident de acest fel de la începutul războiului în Ucraina. La începutul lunii octombrie 2022 trei rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. În aceeași lună o altă rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. Atunci în mai multe gospodării au fost sparte geamurile la case. Pe 5 decembrie 2022, în nordul Republicii Moldova, la Briceni, polițiștii de frontieră au descoperit o rachetă, într-o livadă din apropierea orașului. De asemenea, pe 15 ianuarie curent, resturile unei rachete de luptă au fost găsite, în week end pe teritoriul raionului Briceni. Descoperirea cu 80 kg de încărcătură explozivă a fost făcută de o patrulă a poliției de frontineră de la Larga.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).