Marcați
Atenție la scheme de estorcare
10.02.2023, 14:41
Atenție, cetățeni! Poliția avertizează despre trei scheme de estorcare a banilor și înșelăciune a populației. Mai exact, infractorii se dau drept reprezentați ai instituțiilor statului sau bancare și încearcă să obțină bani prin solicitarea datelor cardurilor, prin apeluri telefonice sau scrisori. În ultimele șase luni, doar prin intermediul apelurilor, oamenii legii au înregistrat 17 cazuri de escrocherii, iar suma prejudiciilor depășește un milion de lei.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, polițiștii a inițiat peste 130 de cauze penale pe faptul încercării de sustragere a mijloacelor financiare de pe cardurile cetățenilor. În toate cazurile escrocii s-au prezentat drept reprezentanți ai instituțiilor bancare și au solicitat datele cardului.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: Mai nou, ei se prezintă ca reprezentanți ai instituțiilor statului, nu doar bancare, unde comunică că, iată, a venit cineva cu o procură și trebuie să verificăm datele bancare. Aici, vreau să fac remarcă. Nimeni din instituțiile bancare nu are nevoie de careva date de la cetățeni cu referire la datele de pe cardul bancar. Aceste date, instituția bancară le deține și le poate verifica de sine stătător.

O altă schemă la care recurg rău-făcătorii este cea de expediere a unor scrisori, care conțin diferite sigle ale statului. Astfel, infractorii fac referire la anumite încălcări și informații care ar denigra persoana vizată și o îndeamnă să efectueze plăți. De asemenea, au fost identificate cazuri când indivizii au apelat cetățenii și i-au informat despre producerea unor accidente cu implicarea rudelor, cu scopul de a obține bani.

Șeful IGP a declarat că, de cele mai multe ori, infractorii au fost identificați, dar nu a fost posibilă recuperarea mijloacelor financiare, deoarece mulți dintre escroci s-au dovedit a fi deținuți în instituțiile penitenciare.

Pentru a nu cădea pradă infractorilor, polițiștii îi îndeamnă pe oameni să fie vigilenți, să ignore mesajele și să nu acceseze link-uri ale site-urilor pe care nu le cunosc sau par a avea un conținut dubios, iar în cazuri suspecte să informeze oamenii legii.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).