Marcați
Reprezentanții APL critică reforma PAS
9.02.2023, 18:21
Noua reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030, implementată de actuala guvernare și supusă pentru consultări publice, va duce la lichidarea autorităților publice locale, iar serviciile sociale vor deveni mai puțin accesibile pentru cetățeni. De această părere sunt mai mulți primari și președinți de raioane, care au organizat o conferință de presă, împreună cu deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Ei susțin că această strategie va genera un haos în administrarea treburilor statului.

Potrivit reprezentanților autorităților publice locale, noua reformă administrativ teritorială nu este gândită și contravine Constituției Republicii Moldova. Ei s-au referit și la decizia guvernării de a stabili bugetarilor un spor lunar de 1.300 de lei din sursele locale. Potrivit lor, această hotărâre a fost impelemntată după ce bugetele locale au fost aprobate și nu prevedeau surse pentru acoperirea acestor cheltuieli.

VEACESLAV RUSNAC, președintele raionului Soroca: În raionul Soroca, sursele financiare nu sunt suficiente pentru acoperirea și majorarea lunară a salariilor pentru angajații din sectorul public. Suma necesară constituie 11 milioane 520 mii lei total sau un milion 47 mii lei lunar. Încercăm să facem tot posibilul, dar politica partidului de guvernare de a distruge agricultura, insdustria, afacerile, nu oferă Moldovei nicio șansă de dezvoltare competitivă. Autoritățile nu sunt capabile să rezolve cele mai stringente probleme.

DORIN PAVALOI, vicepreședintele raionului Briceni: Cineva o să spună că e prea puțin ca să vadă efectele. Da, dar cred că mult timp ca, cel puțin cineva din ministere, de la guvernare să facă măcar o vizită, să dea măcar un sunet, să întrebe aveți probleme, aveți surse suficiente? Aveți cadrele necesare? Lucrul acesta nu se întâmplă și, de fapt, scopul a fost atins. Scopul de a controla încă careva instituții.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că lucrurile nu sunt atât de complicate cum sunt prezentate. El a dat asigurări că, unele primării vor fi ajutate.

Noua reformă este criticată dur și de parlamentarii din opoziție. Deputatului fracțiunii BCS, Vasile Bolea, a declarat că intenția actualei conduceri a țării ar fi subordonarea și centralizarea tututor competențelor raioanelor și a domeniilor lor de activitate. În ultimele luni, reprezentanții Partidului Socialiștilor au desfășurat o campanie la nivel național, în cadrul căreia au comunicat cu cetățenii și reprezentanții autorităților locale, iar aceștia s-au arătat nemulțumiți de reformă, a subliniat Bolea.

Am solicitat un comentariu din partea Guvernului referitor la declarațiile reprezentanților autorităților publice locale și deputați. Șefa direcției comunicare și protocol a Guvernului, Aliona Jignea, a declarat că va reveni cu o reacție mai târziu, însă nu am primit niciun răspuns. În același timp, Executivul anunță că în perioada 10-17 februarie pe întreg teritoriul țării vor fi organizate discuții publice cu toate părțile interesante referitor la reforma administrației publice. La întrunirile unde sunt invitați primari, președinți de raioane, reprezentanți ai administrației centrale și locale, vor fi prezenți membri ai Guvernului, Parlamentului și Cancelariei de Stat.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).