Polițiștii de frontieră și vameșii din Republica Moldova și România vor acționa în comun, pentru a fluidiza traficul. Această practică va fi valabilă doar pe partea de ieșire din țara noastră. Noul proiect, care ar putea fi pus în practică din primăvară, este prevăzut de un acord privind controlul coordonat la acest punct de trecere, semnat de miniștrii de interne ai celor două țări.
Ministrul Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco a menționat că odată cu instituirea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, va avea loc accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea hotarului, inclusiv a transportului de mărfuri.
ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: Acordul pe care l-am semnat azi în numele țărilor noastre este un început de colaborare de alt nivel, care asigură o dinamică mult mai mare în relațiile pe pilonul de supraveghere a frontierelor, de combatere a criminalității organizate și de susținere a ritmului mult mai accelerat pe agenda economică a țărilor noastre. Sperăm în scurt timp, ca toți cetățenii care intră pe teritoriul României, se îndreaptă inclusiv spre țările membre ale Uniunii Europene, să beneficieze de acest regim coordonat, care vine să aducă beneficiul timpului.
La rândul său, ministrul român de Interne Lucian Bode a menționat că semnarea Acordului este un moment foarte important pentru România și Republica Moldova. Implementarea acestui document va permite gestionarea mai eficientă a efectelor create de contextul securității regional, a menționat oficialul român.
Controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în Republica Moldova, cât și în România, precum și pregătirea infrastructurii necesare. La acest capitol însă autoritățile recunosc că mai este mult de muncă.
Acordul semnat astăzi de autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.
Amintim că Republica Moldova și România au mai deschis un nou punct de trecere a frontierei la "Bumbăta-Leova". Guvernul de la București a aprobat, miercuri, 8 februarie o decizie care prevede deschiderea punctului de frontieră "Bumbăta-Leova" și înființarea punctului vamal "Bumbăta".
Exclusiv TV