Marcați
56 de copii refugiați s-au născut în Moldova
9.02.2023, 17:10
De la începutul războiului din Ucraina, 56 de copii, purtați de femei care au fugit din calea războiului, s-au născut în spitalele municipale din Chișinău. De asemenea în această perioadă, 582 femei însărcinate, refugiate din Ucraina au fost monitorizate de către medicii noștri. Toate serviciile medicale, dar și de asistență socială sunt acordate gratuit pentru această categorie de pacienți, dă asigurări viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar al municipiului Chișinău: În 2022 s-au născut 56 de copii refugiați în instituțiile municipale din municipiul Chișinău. Avem două instituții medico-sanitare, Maternitatea Nr2 și Instituția Publică Medico-Sanitară ”Gheorghe Paladii”. Cei mai mulți s-au născut la ”Gheorghe Paladii”, numărul acestora este de 44, iar la Maternitatea Nr. 2 - 12 copilași nou-născuți. Sunt conectate toate serviciile atât de supraveghere a nou-născutului, asistență medicală fie primară, fie spitalicească, absolut toate sunt oferite în caz de necesitate și pentru copilași și pentru mame fie gravide fie deja după naștere.

Potrivit directoarei interimare a spitalului ”Gheorghe Paladi” din capitală, Luminița Mihalcean, din februarie 2022, când în țara noastră au venit primii refugiați și până în prezent, în instituție au fost înregistrate 87 de adresări a gravidelor din Ucraina.

LUMINIȚA MIHALCEAN, director interimar spitalul ”Gheorghe Paladi”: De la începutul declanșării războiului din Ucraina, la moment avem 46 de nașteri. Nu doar nașteri, avem și alte gravide care se adresează cu alte probleme obstetricale pe parcursul sarcinii, în total avem 87 de adresări a gravidelor cu diferite probleme. Motivul adresării lor evident că a fost problema medicală care a fost pe primul loc. Dar, evident că, ajungând în instituția noastră am acordat orice fel de ajutor a fost necesar, nu doar cel medical dar inclusiv și psihologic.

Consilierea psihologică a fost necesară în mai multe cazuri. Războiul își pune amprenta pe orice om, iar atunci când o femeie mai este și însărcinată, presiunea este dublă.

LUMINIȚA MIHALCEAN, director interimar spitalul ”Gheorghe Paladii”: Nu neapărat de fiecare dată este nevoie de solicitarea psiohologului, pentru că, cadrele medicale se străduie să fie cât mai cooperante. Și aici este vorba nu doar despre refugiați, dar de toate persoanele, dar în mod special încercăm să ajungem la inima și sufletul acestor femei, care sunt nevoite să își ducă sarcina până la sfârșit pe alte meleaguri.

Nașterele gravidelor din Ucraina continuă și în acest an în spitalele municipale. De la începutul anulu icurent, la Gheorghe Paladii au venit pe lume doi bebeluși, iar al treilea era așteptat chiar astăzi.

LUMINIȚA MIHALCEAN, director interimar spitalul ”Gheorghe Paladii”: Până acum au fost două nașteri și inclusiv astăzi va mai avea loc o operație cezariană.

O familie de refugiați este tratată la fel ca și una locală. Toate serviciile de după nașterea micuților, dar și pentru copiii care au venit în țara noastră, salvându-se din calea războiului, sunt oferite gratuit.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar al municipiului Chișinău: Toți refugiații se deservesc în instituțiile inclusiv municipale gratuit, în funcție deja de serviciile medicale de care are nevoie, și sigur că avem cheltuieli atât din bugetul se stat dar sunt și cheltuieli conexe care le suportă primăria sau entitatea fiind la autogestiune. Absolut toate servicile sociale, serviciile de asistență, de consiliere care există în municipiul Chișinău organizate de autoritatea publică locală Chișinău, sunt și cu referire persoanelor din Ucraina.

Prin intermediul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei municipiului Chișinu, pentru refugiați au fost distribuite pachete cu scutece și hrană pentru copii. Sprijinul este parte a unei donații oferite de Organizația Internațională pentru Migrație Chișinău.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).