Marcați
Сopii, abuzați în mediul online
9.02.2023, 17:09
Date îngrijorătoare pentru părinții, care au copii minori. Poliția anunță că pe parcursul anului trecut peste 400 de copii au fost victime ale infracțiunilor sexuale, dintre care 23 de cazuri au fost săvârșite prin intermediul tehnologiilor informaționale. Psihologii îndeamnă părinții să fie atenți la comportamentul celor mici, să construiască relații de prietenie și să supravegheze activitatea lor pe internet.

Multe cazuri de abuz sexual în rândul copiilor încep în mediul online, după ce abuzatorul câștigă încrederea victimei. Psihologul Liuba Ceban susține că printre cauzele care îi determină pe agresori să recurgă la astfel de acțiuni sunt incapacitatea lor de a-și crea un concept de sexualitate sănătos, iar în acest condiții ei încep să-și caute victime, inclusiv online.

În context, psihologii îi atenționează pe părinți să fie atenți la comportamentul pe care îl manifestă copiii și să urmărească activitatea lor pe internet.

LIUBA CEBAN, psiholog, Linia Verde: Există semne care arată că ceva nu este bine. Copilul poate să se închidă în sine foarte tare, poate să fie irascibil, să fie un comportament agresiv. Poate să creeze, cumva, o depărtare psihologică de părinți, pentru că el încearcă să țină o barieră, ori impusă de rușinea lui de a vorbi la acest subiect, ori poate este impusă de infractor, pentru că îl manipulează. Deci, este foarte important părinții să observe și istoria de căutări pe internet. În general, să nu neglijeze partea asta de ce consumă copilul ca informații, ca relații.

De asemenea, este foarte important ca părinții să construiască relații de pritenie și încredere cu copii lor.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne, Moldova a fost inclusă pentru prima dată în top 10 țări unde sunt găzduite materiale de abuz sexual asupra copiilor la nivel global. Anul trecut, la nivel mondial, au fost raportate 85 de milioane de fotografii și videoclipuri, calificate drept materiale ce prezintă abuzul sexual asupra copiilor. Din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii este marcată ziua siguranței pe internet, cu scopul de a promova utilizarea tehnnologiilor informaționale într-un mod mai sigur și responsabil.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).