Marcați
Consumul de gaze, măsurat altfel
9.02.2023, 16:25
Principalii participanți la piața gazelor natural din Republica Moldova propun trecerea unității de măsurare a hidrocarburii de la metri cubi la kilowați/megawați-oră. O propunere în acest sens va fi transmisă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Propunerea vine din partea companiilor „Moldovagaz”, „Energocom”, „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”. Potrivit inițiatorilor, această practică este răspândită vast în țările Uniunii europene, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri. În opinia companiei Moldovagaz, aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale.

Totodată, începând cu luna martie a anului se propune procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP. Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre companiile „Energocom” și „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).