Salvatorii moldoveni și-au început misiunea de căutare și salvare în Turcia
9.02.2023, 15:37
Cei 55 de moldoveni vor lucra non-stop, folosind tehnica din dotare. Între timp, autoritățile turce raportează un număr de peste 15 mii de morți în urma cutremurului devastator din 6 februarie. Din cauza vremii reci șansele de a găsi supraviețuitori sub ruinele clădirilor sunt tot mai mici.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că echipa de salvatori a ajuns abia în această diminață în zona de intervenție din provincial Hatay la hotar cu Siria. Salvatorii au primit deja instrucțiuni și le-au fost atribuite sectoarele de lucru. Activitatea lor va fi neîntreruptă, 24 de ore, urmând să fie folosite echipamentele și tehnica grea din dotare. O zi mai devreme această zonă a fost vizitată de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Supraviețuitorii de aici s-au declarant nemulțumiți de faptul că se intervine prea greu. Liderul de la Ankara a recunoscut că există deficiențe în răspunsul țării la cel mai devastator cutremur din lume din ultimii zece ani. Numărul victimelor din cele două țări a depășit cifra de 15 mii, iar speranța că mai mulți supraviețuitori ar putea ieși dintre dărâmăturile clădirilor prăbușite a scăzut.
RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei: Bineînțeles, au existat deficiențe deoarece condițiile au fost clare. Nu este posibil să fii pregătit pentru un dezastru ca acesta.
O situație similar este și în Siria. Oamenii sapă cu mâinile goale pentru a scoate de sub ruine supraviețuitori. Ei cer să fie trimise în zonă mai multe echipe de salvare, dar și tehnică grea.
ABDULQADER BARAKAT, supraviețuitor: Acolo sunt patru, noi am scos afară doi, dar mai sunt doi care stau sub dărâmături de ore bune. Noi le auzim vocile, ei reacționează. Acum avem nevoie de echipe de salvare. Mă adresez întregii lumiși comunității internaționale să ne ajute să salvăm copii.
Cutremurul devastator de 7,8 grade pe scarea Richter a avut loc într-o zonă turcă limitrofă cu Siria în diminața zilei de 6 februarie. Mai multe țări ale lumii au trimis în zonă ajutoare și echipe de salvatori. Republica Moldova a organizat o echipă formată din 55 de salvatori, doi câini de căutare și mai multe unități de tehnică grea, necesară în operațiuni de căutare și salvare urbană. Salvatorii vor lucra în zona sinistrată șapte zile.
Exclusiv TV