Marcați
Borrell: susținem soluționarea pașnică
8.02.2023, 17:24
Afirmațiile Kremlinului precum că Republicii Moldova i se pregătește scenariul Ucrainei sunt regretabile și nu corespund realității. Declarația a fost făcută de Înalul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri exterme și politică de securitate, Josep Borrel, într-o conferință de presă organizată marți în urma rezultatelor celei de-a VII-a reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Moldova. În același timp, premierul Natalia Gavrilița, a menționat în aceeași conferință că astfel de declarații sunt periculoase pentru securitatea țării noastre.

Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost întrebat la o emisiune de la un post local de televiziune, care ar fi următoarea țara din apropierea Federației Ruse, unde Occidentul ar putea pregăti un scenariu similar cu cel din Ucraina.

SERGHEI LAVROV, ministrul Afacerilor Externe, FR: Pentru acest rol este examinată Moldova, înainte de toate pentru că au reușit să numească în fruntea statului, prin metode destul de specifice, pe departe democratice, un președinte care se rupe să ajungă în NATO. Ea deține cetățenie română, este gata să facă unirea cu România. Și, în general, este gata pentru orice.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a negat aceste declarații, a pus la îndoială profesionalismul șefului diplomației ruse.

JOSEP BORRELL, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate: E mare păcat că domnul Lavrov, care era odată un mare diplomat respectat, se angajează pe această cale, care îl discreditează, din punc de vedere intelectual. Nu este nimic serios în aceste declarații.

În același timp, premierul Natalia Gavrilița a calificat drept alarmantă afirmațiile ministrului rus de externe, subliniind că nu sunt respectate normele dreptului internațional, suveranitatea Moldovei și dreptul cetățenilor săi de a-și determina propriul destin. Premierul a dat asigurări că autoritățile moldovenești vor face tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea în țară.

În același timp, Uniunea Europeană dă asigurări că va susține în continuare soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică. Potrivit Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul de a promova procesul de soluționare a conflictului transnistrean, bazat pe respectarea integrității teritoriale și a independenței Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu acordarea unui statut special Transnistriei.

JOSEP BORRELL, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate: Cât ține de conflictul transnistrean, am reafirmat angajamentul pentru facilitarea unui proces de soluționare extins, pașnic și durabil pe baza respectării integrității teritoriale și a suveranității Moldovei în cadrul frontierelor recunoscute oficial și cu un statul special pentru Transnistria. Am încurajat continuarea dialogului de către ambele părți pentru a evita destabilizarea și pentru a spori încrederea reciprocă între părți.

Amintim că, oficialii din Federația Rusă au făcut în repetate rânduri declarații dure la adresa conducerii de la Chișinău, odată cu venirea actualei guvernări. Acestea s-au intensificat după ce pe 23 iunie 2022 Consiliul Europei a acordat Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).