Marcați
Seismolog: Moldova poate fi lovită de cutremure mari
8.02.2023, 17:11
Moldova este supusă riscului de producere a unui cutremur cu magnitudinea și intensitatea mai mare de 7 grade pe Richter. Seismologii susțin că țara noastră se află în zona seismică Vrancea, unde astfel de fenomene se pot produce odată la 30-35 de ani. Totuși, în cazul unui seism similiar cu cel din estul Turciei, efectele nu ar fi la fel de dezastruoase. Specialiștii spun că blocurile vechi din Capitală și-au demonstrat deja rezistența în anii 1977 și 1986, când țara noastră a trecut prin astfel de cutremure, Cât ține de blocurile noi, experții susțin că acestea sunt edificate în conformitate cu normele de construcție seismo-rezistente.

IGOR NICOARA, directorul Institutului de Geologie și Seismologie: ”La potențialul maxim generat de Vrancea, în partea de sud a Republicii Moldova, noi putem avea intensitate de 8 grade, în partea centrală de 7 și în partea estică - 6. Acesta fiind înregistrat seismicul în zona epicentrală și diminuarea undei seismice la răspândirea cât mai departe, cu atât mai jos va fi efectul.”

Potrivit directorului Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoara, începând cu anii 50 ai secolului trecut în țara noastră au fost implementate normative de construcție seismice rezistente, iar blocurile multietajate au fost edificate cu respectarea acestor norme. Astfel, în anii 1977 și 1986, când s-au înregistrat cutremure cu magnitudinea de peste 7, blocurile și-au demonstrat rezistența.

IGOR NICOARA, directorul Institutului de Geologie și Seismologie: ”O serie de clădiri au fost testate de cutremure semnificative. Un cutremur semnificativ arată realitatea. Dacă am pomenit cazurile din 1986, când o serie de clădiri din Chișinău au fost avariate, clădirile celea erau de monolit, care sunt cele mai sigure, se proiectează pentru zona cu intensitatea noua. Noi vedem pe hartă că nu avem asemenea zone, pot fi numai pe hărțile microzonale seismice a teritoriilor urbane din sudul țării și, anume, municipiul Cahul, Comrat.”

În cazul producerii unui cutremur puternic, cea mai afectată zonă a orașului ar fi cea centrală.

IGOR NICOARA, directorul Institutului de Geologie și Seismologie: ”Cele mai vulnerabile sunt partea centrală a orașului, unde sunt o serie de clădiri edificate în prima jumătate a secolului 20, secolul 19, care au fost edificate până la intrarea în vigoare a normativelor de construcție seismo-rezistente. Acele clădiri în serii s-au demonstrat a fi cât de cât sigure. Aici ne referim și la seria 135, 143. S-au comportat foarte bine la cutremurul din anul 1986. Practic, nu a fost ceva semnificativ avariat,. Unele fisuri au fost înregistrate, dar nu a fost ceva devastator.”

Și dacă blocurile vechi și-au demonstrat rezistența, cele noi încă nu au fost testate, însă tehnologiile care au stat la baza proiectelor de construcție promit rezistență.

IGOR NICOARA, directorul Institutului de Geologie și Seismologie: ”La moment noi nu cunoaștem, pentru că un seism semnificativ nu le-a testat încă. Dar, din calculele teoretice pe care le-au făcut specialiștii în construcție seismo-rezistente, ne demonstrează că anume elementele de beton armat, care duc sarcina construcției, sunt sigure. În analizele teoretice se demonstrează că, în cel mai rău caz, unii pereți de umplutură pot fi afectați.”

În zona Vrancea, zilnic se înregistrează seisem, însă cu magnitudine joasă. Cel mai recent a avut loc în dimineața zilei de luni, 8 februarie, la ora 10 și 12 minute, însă nu a fost resimțit de nimeni, deoarece magnitudinea a fost de 2,1. Specialiștii de la Institutul de Geologie și Seismologie monitorizează zilnic situația din zona Vrancea, dar și în alte regiuni. Cele mai mari cutremure din Republica Moldova au avut loc în anii 1940, 1977 și 1986, unde magnitudinea a depășit 7 grade pe Richter. Specialiștii le recomandă oamenilor ca, în caz de cutremur, să nu se panicheze, să se adăpostească pereții de rezistență, să aștepte propagarea undelor seismice, iar apoi să părăsească locuința.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).