Marcați
Lectura, o pasiune tot mai rar întâlnită la moldoveni
8.02.2023, 17:08
Lectura devine o pasiune tot mai rar întâlnită la moldoveni. Cărțile tradiționale sunt marginalizate de jocuri, rețele de socializare sau file-uri audio. Pentru a readuce dragostea de lectură printre locuitorii țării noastre, bibliotecile se modernizează și aplică diferite proiecte combinate cu gageturi. În această campanie s-a implicat și Parlamentul, care a lansat o campanie de promovare a cărților.

Bibliotecile sunt vizitate de la an la an de tot mai puțini cititori, chiar dacă încearcă să țină pasul cu timpul. Biblioteca Națională, care este cea mai mare din țară, a fost vizitată în 2022 de doar 55 de mii de oameni. Mult mai puțin în comparație cu alți ani, susține directoarea instituției, Elena Pintilei.

ELENA PINTILEI, directoare, Biblioteca Națională: Avem utilizatori cu diferita categorie de vârstă, dar și cu diferite interese Informaționale în special. Cei mai deși vizitatori ai Bibliotecii Naționale sunt categorii de vârstă între 17 și 34 de ani. Cele mai solicitate publicații sunt din domeniul pedagogiei, psihopedagogiei, dezvoltare personală, literatură motivațională.

În cadrul bibliotecii este și o gamă largă de resurse electronice pentru că așa dictează timpul. Totuși, bibliotecarii sunt îngrijorați de faptul că, oamenii renunță la lectura tradițională, pentru că sunt atrași de metode mult mai ușoare de cunoaștere. Majoritatea celor care vin la bibliotecă, o fac pentru că au nevoie de material pentru teze sau examene. Pentru literatură artistică nu prea au timp, spun oamenii.

Pentru a cultiva dragostea de carte printre locuitorii țării, Parlamentul Republicii Moldova a inițiat o campanie de informare. Publicul țină sunt elevii cu care sunt purtate discuții despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.

Deputata fracțiunii PAS Angela Munteanu-Pojoga a fost cea cu inițiativa dedicată Zilei Naționale a Lecturii, care va fi marcată pe 14 februarie.

ANGELA MUNTEANU-POJOGA, deputata PAS: În contextul Zilei Internaționale a cititului împreună, dacă avem un Grigore Vieru care e născut pe 14 februarie, dacă această este o coincidență frumoasă, de ce nu am avea și o zi Națională a Lecturii?

La 31 martie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care se instituie Ziua națională a lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru. Astfel, această zi va fi marcată pentru prima dată în țara noastră.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).