Marcați
Tarifele la gazele, energie electrică și agent termic rămâne mari și în viitorul sezon
8.02.2023, 13:21
Tarifele la gazele naturale, energie electrică și agent termic vor rămâne mari și în viitorul sezon de încălzire. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialul dă asigurări că autoritățile vor păstra programul de compensare parțială a facturilor și pentru finele anului curent, însă deocamdată nu se cunoaște mecanismul care va fi aplicat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Dacă prețurile pentru gaz, electricitate, agentul termic vor fi mari, noi o să avem un program de compensații. Parametrii o să depindă de tarifele la moment, capacitățile ministerului, lucrul ăsta noi o să-l comunicăm atunci. Avem această intenție, noi prevedem că prețurile în viitorul apropiat o să continuă să rămână mari, inclusiv până la sfârșitul anului o să fie acest program.

Ministrul a mai adăugat că, în condițiile în care autoritățile vor decide să ofere compensații în sezonul rece 2023-2024 prin intermediul aceluiași mecanism, moldovenii care deja s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md, nu vor mai fi nevoiți să o facă repetat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Compensațiile se stabilesc în baza la două aspecte - venitul gospodăriei și tariful reglementat al sursei de energie. În dependență de aceste două se creează cât va fi compensat la gaz. De exemplu, acum avem primii 180 de metri cubi la gaz, care se compensează în dependență de gradul de vulnerabilitate. Dacă prețurile la gaz o să coboare, atunci valoarea compensațiilor poate să fie un mic mai mică, sau să o ajustăm. Să ne asigurăm că prețul final plătit de consumatori să fie cel puțin neschimbat cum este acum.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat în data de 12 octombrie Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie. Astfel, compensațiile au fost atribuite cetățenilor în funcție de categoria de vulnerabilitate primită. În cazul gazelor naturale, statul compensează tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată; 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută. Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).