Marcați
BCS, împotriva vânzării pământului la străini
7.02.2023, 17:32
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor insistă pe interzicerea vânzării terenurilor agricole cetățenilor străini. Formațiunea a înregistrat un proiect al noului Cod Funciar, care prevede protejarea pământului de achiziții din străinătate. Anunțul a fost făcut de deputații fracțiunii parlamentare, în cadrul unui briefing de presă.

Noul proiect de lege stabilește mai multe reguli care țin de domeniul funciar din Republica Moldova. Însă o prevedere importantă, din punctul de vedere al autorilor, este interdicția expres pentru vânzarea terenurilor agricole companiilor sau persoanelor din străinătate.

RADU MUDREAC, deputatul fracțiunii BCS: Noi astăzi am înregistrat din nou proiectul Codului Funciar nou, care corespunde tuturor rigorilor Codului Civil al Republicii Moldova, Constituției Republicii Moldova și din nou este acea mențiune: interzicerea vânzării terenurilor străinilor. Dacă le pasă de terenurile agricole din Moldova atunci să accepte această mențiune, care este în acest proiect. Acele entități, instituții, persoane interesate, care vor dori să vină cu comentarii de a îmbunătăți acest proiect de lege le așteptăm pe toate, le vom dezbate.

Proiectul Codului Funciar nu este nou. Inițiativa legislativă a fost respinsă în 2021 de majoritatea parlamentară.

Luna trecută, Guvernul a dat aviz pozitiv pe marginea unui alt proiect al Codului Funciar, elaborat de reprezentații majorității parlamentare. Asociația Forța Fermierilor, al cărei director executiv este fostul vicepreședinte al Parlamentului și unul din liderii Platformei DA, Alexandru Slusari, a anunțat că "este îngrijorată profund de faptul că redacția actuală a documentului oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole". Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a calificat declarațiile asociației „Forța Fermierilor” drept „interpretare eronată a normelor ce țin de vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini”. Potrivit ministerului, articolul 21 din proiectul Codului funciar prevede expres că „persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier”.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).