Marcați
Programul „Prima Casă” are peste 8100 de beneficiari
6.02.2023, 18:03
8 102 familii sau tineri solitari și-au procurat până în prezent o locuință prin intermediul programului guvernamental ”Prima Casă”. Valoarea totală a garanțiilor de stat pe împrumuturile contractate de beneficiari este de peste două miliarde de lei.

Potrivit datelor ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficieri ai programului Prima Casă, 5.561 sunt familii, iar 2.541 - tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani. Sursa citată susține că, de la lansarea programului de stat „Prima Casă” au fost înregistrate, până în prezent, 8.553 de cereri, însă au fost accceptate 8.102. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4 miliarde 43o de milioane de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie două miliarde 100 de milioane de lei. Suprafața medie a locuințelor procurate este de aproximativ 70 de metri pătrați, iar valoarea medie a acestora este de puțin peste 640 de mii de lei. Majoritea locuințelor procurate - 7500 - sunt situate în orașe și doar 754 în zonele rurale.

De asemenea, din cele peste opt mii de obiective, 7338 sunt apartamente și doar 764 - case de locuit individuale. Recent, Guvernul a aprobat decizia de compensare a majorării ratei dobânzii de până la 4 puncte procentuale din suma majorării. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzuți 75 de milioane de lei. Compensația se va aloca lunar în perioada ianuarie - iunie curent. Transferul compensațiilor pentru luna ianuarie se va efectua în luna februarie a acestui an, după punerea în aplicare a hotărârii de Guvern. Și anul trecut, Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobânzii pentru perioada iulie - decembrie. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensației va înceta din luna următoare celei în care a fost achitată ultima rată.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).