Marcați
Codul electoral, atacat la CC
6.02.2023, 17:27
Noul Cod Electoral va face subiectul unei noi ședințe la Curtea Constituțională. Deputații din opoziție au semnat o sesizare prin care cer controlul constituționalității mai multor prevederi din noul document electoral. În opinia lor, acesta ar încălca dreptul alegătorilor de a avea parte de un proces electoral democratic, de a alege și de a fi aleși.

Un articol din Codul Electoral sesizat la Curtea Constituțională de deputații socialiști ține de deschiderea secțiilor de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului. În opinia semnatarilor, noul Cod nu ar obliga Comisia Electorală Centrală să asigure condiții de participare la alegeri pentru transnistreni.

VASILE BOLEA, deputatul fracțiunii BCS: Ei sunt cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova și care la moment nu li se va acorda eventual la solicitarea sau dorința autorităților RM dreptul de a alege. De ce spunem asta, deoarece în Codul electoral este stipulate că CEC are dreptul, nu și obligația de a deschide secții pentru alegătorii noștri din Transnistria.

O altă prevedere care a fost atacată de deputații din opoziție este cea care lipsește organizațiile social-politice de dreptul de a participa în alegeri. De asemenea, socialiștii consideră că buletinele de vot trebuie tipărite în două limbi, deoarece Republica Moldova este un stat polietnic.

Noul Cod Electoral a intrat în vigoare de la 1 ianuarie curent și urmează să fie aplicat în practică la alegerile generale locale, care vor avea loc toamna.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).