Marcați
Turcia și Siria, zguduite de cutremure puternice
6.02.2023, 17:20
Dezastru în Turcia și Siria, după ce mai multe cutremure puternice au zguduit cele două țări. Primul seism a avut magnitudinea de 7,8 și a lovit sudul Turciei, în apropiere de granița cu Siria. Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în regiune în ultimii peste 100 de ani. Potrivit informațiilor preliminare, peste 1400 de oameni din cele două țări au murit. Autoritățile susțin că numărul morților ar fi mult mult mai mare, odată ce pe parcursul zilei de azi au urmat numeroase replici, care au fost resimțite în Cipru și Liban, iar sute de clădiri s-au prăbușit. Autoritățile de la Chișinău anunță că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor oferite de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite, primul seism a avut loc la ora locală 04.17 la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Cutremurul ar fi durat aproximativ un minut și a fost resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi Cipru. Autoritățile din Turcia au trimis echipe de salvatori în regiunile afectate și au declarat alarmă de nivel 4, care presupune solicitarea de asistență internațională de urgență. Au fost afectate și prăbușite sute de clădiri.

SULEYMAN SOYLU, ministrul de interne al Turciei: ”În prezent, toți guvernanții noștri sunt la datorie. Jandarmii, poliția, forțele armate turcești, echipa de dezastru și urgență, echipe de căutare și salvare pentru toată țara sunt trimise în toate regiunile.”

Cei care au scăpat nevătămați din urgia naturii au dat o mână de ajutor pentru a-I scoate pe cei blocați sub dărâmături. Oamenii au săpat cu mâinile ruinile clădirilor, pentru a salva cât mai multe vieți.

La câteva ore de la cutremur, a fost înregistrat un nou seism cu magnitudinea de peste 7 grade, la adâncimea de 10 km, care a făcut ravagii în centrul Turciei.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că, în urma cutremurelor devastatoare, Turcia a primit oferte de ajutor din 45 de ţări.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei: Statul nostru a luat măsuri cu toate instituțiile sale. Autoritățile noastre au mobilizat imediat toate mijloacele din provinciile lor. Încă 10 guvernatori au fost desemnați în zece provincii afectate de cutremur, care vor lucra cu actuala administrația a acestora. În prezent, nouă mii de angajați efectuează lucrări de căutare și salvare, iar acest număr este în continuă creștere odată cu cei care ajung din exterior în zona cutremurului. Sper că vom lăsa în urmă aceste zile dezastruoase în unitate și solidaritate ca țară și națiune.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a verifica dacă au fost afectați și cetățeni ai Republicii Moldova. Până în prezent, nu au fost raportați cetățeni răniți sau spitalizați.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al MAEIE: Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetățeni ai Republicii Moldova din zonele afectate. De asemenea, MAEIE reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență.

Și președintele țării, Maia Sandu, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru poporul turc.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: ”Sunt profund întristată de știrile din Turcia și din țările vecine din cauza cutremurului devastator din această noapte. Gândurile noastre sunt către toți cei care au suferit în această catastrofă groaznică.”

În același timp, salvatorii moldoveni au anunțat că sunt pregătiți să intervină în salvarea victimelor cutremurului devastator produs în Turcia și Siria. Astfel, o echipă specializată în căutare și salvare urbană a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență formată din 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție complet autonome și doi câini de căutare este pregătită să dea o mână de ajutor. În acest sens, Moldova a solicitat Uniunii Europene și Alianței NATO să acorde un avion care ar transporta salvatorii moldoveni în Turcia. Astfel, echipa de căutare-salvare urmează să activeze cel puțin șapte zile în zona afectată.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).