Prețul medicamentelor ar putea crește cu aproxiativ 7% în acest an. Acest lucru ar fi influențat de nivelul mare al inflației de pe întreg continentul european. Declarația a fost făcută de directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, care susține că, o eventuală creștere a prețurilor nu va avea un impact mare asupra capacității de cumpărare, în schimb va permite dezvoltarea pieții și apariția noilor oportunități pentru producători.
Potrivit directorului general al Agenției Medicamentului și Aparatelor Medicale, Dragoș Guțu, în Republica Moldova există o procedură destul de complexă de înregistrare a prețului de producător, care recent a fost modificată și îmbunătățită. Această procedură prevede o ajustare a prețului înregistrat în Republica Moldova, în conformitate cu țările de referință. În condițiile unei inflații destul de înalte pe întreg continentul european, creșterea prețurilor atât la materia primă, la ambalajele și de asemenea la resursele energetice, vor face presiuni asupra autorităților din țările producătoare pentru o eventuală scumpire.
DRAGOȘ GUȚU, director general Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: Efectul acesta de scurtă durată a inflației va duce în anumite cazuri la creștere și vom avea și scăderi și creșteri, dar per ansamblu estimările noastre preliminare sunt de o creștere per portofoliu de de 5-7%. Nu va impacta capacitatea de cumpărare dar va permite totuși ca piața să crească, vor apărea oportunități noi pentru producători, și așteptăm că vor apărea producători noi care vor vrea să fie prezenți pe piața Republicii Moldova și respectiv oferta către consumatorul final atât în farmacii cât și spitale va fi mai mare. Nici un produs din Republica Moldova nu poate crește cu mai mult de 15% anual. Ceea ce din start elimină posibilitatea creșterii masive a oricărui produs.
Din cauza conflictului din țara vecină, importul de medicamente a fost stopat pentru o perioadă. Acum însă lucrurile au revenit la normalitate. În jur de 30% din livrările de medicamente în țara noastră provin din spațiul CSI, în mare parte din Ucraina. Alte 20% provind din Turcia, China, India, și cam 50% din Uniunea Europeană, cum ar fi România, dar și o serie de țări cu o industrie farmaceutică bine dezvoltată ca Ungaria, Slovenia, Franța, Germania și Spania.
Chiar dacă încă suntem în perioada activă a infecțiilor respiratorii acute, autoritățile au reușit să asigure piața cu medicamentele necesare, care acum două luni erau lipsă în farmacii.
DRAGOȘ GUȚU, director general Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: Au fost multe întrebări referitor la prezența în Moldova a unui produs ”Oseltamivir” care este de altfel o moleculă cu e eficacitate dovedită și pot să vă confirm că recent săptămâna asta a fost efectuat un import de produs original, până acum am avut un generic care putea fi folosit. În fond, nu este o problemă cu produsele antivirale.
Directorul Agenției Medicamentului, Dragoș Guțu, ne asigură că piața medicamentelor se monitorizează atent și se lucrează intensiv pentru ca cetățenii să nu se confrunte cu lipsă de medicamente, în special antiinflamatorii, antibiotice și antivirale.
Exclusiv TV