Marcați
”Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energia electrică
3.02.2023, 15:16
Întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energia electrică. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban. El a precizat că acest lucru a fost posibil în urma unor discuții cu conducerea ”Premier Energy”, care a fost de acord să mai dea un răgaz furnizorului municipal pentru achitarea datoriilor acumulate. Totodată, autoritățile municipale urmează să găsească soluții, pentru a preveni astfel de situații de criză. Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță un control inopinat la întreprindere.

Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, după mai multe ședințe lungi a fost identificată o soluție constructivă și legală, iar până pe data de 7 februarie s-a luat o pauză, după care discuțiile vor fi reluate. Edilul insistă în continuare că în soluționarea problemei de la «Apă Canal Chișinău» trebuie să se implice autoritățile centrale.

”Scopul lor a fost atins, să spună că eu sunt vinovat, deși cunosc foarte bine că "Apă Canal" este Societate pe Acțiuni și este ilegal ca din bugetul municipal să fie alocați bani în acest sens. La toate prostiile făcute de Guvern au găsit operativ miliarde de lei pentru a acoperi datoriile și a majora prețurile la gaz, electricitate, iar aici intenționat au abandonat chișinăuienii”, - a scris Ion Ceban pe pagina sa socială.

Municipalitatea a anunțat joi că blocul central de la ”Apă-Canal Chișinău” a fost deconectat de la energie electrică și că acolo sunt toate punctele de comandă. În același timp, „Premier Energy” a declarat că cele două locuri de consum deconectate vizau doar blocul administrativ, iar compania nu se face responsabilă de posibilele deconectări de apă din Capitală, care pot fi de ordin tehnic.

”Premier Energy” a fost nevoită să recurgă la aceste măsuri în conformitate cu prevederile legale, stipulate și în contractul de furnizare a energiei electrice cu ”Apă-Canal Chișinău”, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei, care la ziua de azi constituie 68,6 milioane de lei. Ne exprimăm speranța că ”Apă-Canal Chișinău” va prezenta în termeni cât mai restrânși soluții eficiente pentru stingerea datoriei și va achita pe viitor la timp facturile curente, pentru a preveni apariția unor situații similare, care afectează grav ambele părți”, se menționează în comunicatul ”Premier Energy”.

Între timp, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică anunță că s-au autosesizat pe marginea crizei de la Apă Canal Chișinău, reprezentanții regulatorului mergând, astăzi, cu un control inopinat la întreprindere. Potrivit ANRE, urmează a fi elucidare aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

„ANRE se disociază de orice declarații politice și manipulatorii. Reiterăm, Agenția își exercită atribuțiile având drept principiu aplicarea corectă a legislației și asigurarea prestării unor servicii calitative consumatorilor”, se arată într-un comunicat emis de Agenție.

Exclusiv TV a trimis solicitare către purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Aliona Jignea, pentru a afla poziția Executivului față de declarațiile făcute de primarul Capitalei, Ion Ceban, însă deocamdată nu am primit un răspuns. Din motivul deconectării blocului administrativ, autoritățile Capitalei declarau că procesul de menținere a presiunii în regim automat a fost afectat, iar mai mulți locuitori din sectorul Botanica și zona Telecentru riscau să rămână fără apă la robinet. Amintim că, întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” risca să fie deconectată de la energia electrică, încă de pe 26 ianuarie pentru că nu și-a plătit datoriile față de furnizorul ”Premier Energy”, de peste 70 de milioane de lei. Ulterior, această procedură a fost amânată pentru data de 1 februarie, cu condiția că vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei. Potrivit autorităților municipale, datoriile au fost acumulate în ultimele două luni din cauza scumpirilor, inclusiv la gaze naturale și energia electrica.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).