Investigațiile efectuate la mamografele cu tomosinteză de la Institutul Oncologic din Chișinău și Spitalul Clinic din Bălți, pentru depistarea cancerului mamar, vor putea fi transmise la distanță. Acest lucru a devenit posibil grație unui sistem digital, prin care vor putea fi expediate informații despre pacientele investigate. Rezultatele vor fi analizate de specialiștii din ambele instituții. Această investigație permite determinarea cu precizie sporită a dimensiunii, formei tumorului, dar și localizarea maladiei.
Mamografele cu tomosinteză reprezintă cea mai nouă și avansată tehnică pentru depistarea cancerului mamar la femei.
IGOR GAVRILAȘCENCO, șef secție imagistică medicală, Institutul Oncologic: Pacientei i se face investigația în două proiecții, fiecare glandă mamară. Una în proiecția cranio-caudală, alta se face în proiecția oblică. Pacienta nu este necesar să scrie această investigație pe disc sau pe peliculă. Noi putem să vedem aceste imagini în calitate foarte bună. Dacă doi medici vor spune că acolo sunt probleme, atunci noi investigăm pacienta mai departe. Aceste aparate sunt dotate nu doar pentru a face mamografia, dar și tomosinteza glandei mamare - investigația glandei mamare prin secțiuni.
Rezultatele sunt stocate pe o platformă guvernamentală, de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului. Mai mult, rezultatele examenelor mamografice sunt arhivate și pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei.
O astfel de procedură durează 15 minute. Zilnic, în jur de 15-20 femei de la Institutul Oncologic și tot atâtea femei de la Spitalul Clinic din Bălți sunt ivestigate cu ajutorul acestui aparat.
Patru specialiști din cadrul Spitalului clinic Bălți vor colabora cu medicii de la Institutul Oncologic privind efectuarea investigațiilor la mamografele cu tomosinteză. Directorul instituției a declarat că spitalul are nevoie și de un accelerator liniar, pentru a a acorda populației din nordul țării servicii de radioterapie.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că instituția își propune ca, timp de doi ani, să sporească calitatea serviciilor medicale privind tratamentul prin radioterapie.
ION PRISĂCARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: Spre exemplu, cu un an în urmă, în țară era doar un singur accelerator liniar pentru tratament prin radioterapie. Este clar că rândul de așteptare pentru a beneficia de o cură de acest tip de tratament pentru pacienții cu maladii oncologice ajungea la peste șase luni sau chiar deja era prea târziu, iar conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru țara noastră sunt necesare minim astfel de șase de aparate, iar prețul unui depășește două milioane de euro. Ne propunem ca, în doi ani, să avem asigurați la timp cu acest tip de tratament toți pacienții țării.
Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici. Acestea au fost donate de Ministerul Sănătății celor două instituții în 2022.
Exclusiv TV