Marcați
Bardar se transformă în paradisul lalelelor
3.02.2023, 11:46
Luna februarie este mai puțin sumbră pentru locuitorii satului Bardar, din raionul Ialoveni. Localitatea este o oază de culoare, care în această perioadă se transformă în paradisul lalelelor. În serele gospodarilor din acest sat s-au desfăcut mii de flori de toate culorile. Datorită unor tehnologii moderne aplicate de florari, în acest an lalele au dat în floare mai devreme. Astfel cei care vor să-și odihnească ochii și sufletul, pot merge direct în seră pentru a-și alege buchetul dorit.

În sera lui Gheorghe Tonu din satul Bardar cresc 14 soiuri de lalele originare din Olanda. Roz, mov, roșu, galben sau alb - toate sunt crescute cu multă răbdare și migală, atât în sol, cât și după o tehnologie modernă. De 40 de ani, diminețile lui Gheorghe Tonu încep în sera plină de lalele, iar seara tot acolo îl găsești. Cea care îl ajută în această activitate nu este altcineva decât soția acestuia. Până acum, florarul folosea metoda tradițională de creștere a plantelor în sol, însă de trei ani a adoptat o tehnologie nouă, care permite înflorirea mai rapidă a lalelelor. Bărbatul a adus-o din Rusia și își propune să o extindă, deoarece și-a demonstrat eficacitatea.

Creșterea lalelelor presupune multă răbdare, dar și pasiune față de flori, spune Gherghe Tonu. Există unele soiuri mai capricioase, care necesită o atenție și o îngrijire mai specială. Din această categorie face parte și soiul ”Pink Impression”, care este foarte solicitat pe piața moldovenească. Deși sera este plină de toate culorile, inclusiv combinate, moldovenii le preferă, de cele mai multe ori, pe cele într-o singură nuanță, spune florarul.

GHEORGHE TONU, florar: Pe piața moldovenească, după practica mea, clasicul se întreabă. Monocolor, buton obișnuit. Sunt oameni care vor ceva mai exotic, dar sunt mai puțini decât marea majoritate. Marea majoritate preferă culoarea roșie, roz, galbenă, alb.

Pe lângă lalele, în sera lui Gheorghe Tonu se regăsesc și zambilele, a căror miros îmbătător te cuprinde odată ce ai intrat în încăpere. Gheorghe a început să crească aceste flori din 2016. De atunci an de an își bucură clienții cu buchete pe potrivă. Pentru sărbătorile care se apropie, bărbatul are disponibile aproape 400 de zambile de culoare roz, albastru și alb.

Florile de la Bardar ajung în piețele angro din Chișinău, iar unii oameni vin personal să-și aleagă buchetul dorit direct din seră.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).