Întreprinderea municipală Apă Canal Chișinău este deconectată, de astăzi, de la rețeaua electrică din cauza datoriilor de aproape 70 de milioane de lei față de furnizorul de curent. Primarul capitalei, Ion Ceban, trage semnale de alarmă și declară că primii care vor resimți această decizie sunt locuitorii de pe trei străzi din sectorul Botanica, dar și cei din microsectorul Telecentru.
Întreprinderea municipală Apă Canal Chișinău a avut la dispoziție o săptămână să găsească soluții pentru achitarea datoriilor față de furnizorul de energie electrică. Deși Consiliul municipal Chișinău s-a întrunit două zile la rînd în ședință extraodinară, aleșii locali nu au ajuns la o concluzie comună privind depășirea crizei. Astfel, Premier Energy a decis deconectarea, de astăzi, a obiectelor Apă Canal de la sursă.
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, insistă că decizia a fost luată de furnizorul de energie electrică la indicația reprezentanților guvernării. Totodată, edilul a promis să găsească o soluție urgentă pentru remedierea situației create la întreprinderea ”Apă-Canal”.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: Stimați prieteni, îmi pare foarte rău, să aduc la cunoștința domniilor voastre că anume în acest moment ”Apă-Canal Chișinău” este deconectat de la energia electrică. Am înțeles că de dimineață au primit indicații de la Gavrilița, personal, și de la Spînu, personal, de la reprezentanții Guvernului, ”Premier Energy” ca să deconecteze ”Apă-Canal”. Noi am avut discuții ieri seara și o să avem astăzi discuții pe parcursul zilei ca să căutăm o soluție. Soluțiile am spus care sunt.
La rândul său, furnizorul de energie electrică ”Premier Energy” declară că a așteptat soluții din partea autorităților municipale, pe care nu le-a primit. Compania a notificat furnizorul de apă despre faptul că va recurge pe 2 februarie la deconectarea instalațiillor de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei.
”Precizăm că la ziua de azi aceasta constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022. Dat fiind faptul, că achitările efectuate în ultima perioadă de către SA „Apă-Canal Chișinău” nu acoperă în totalitate nici consumul zilnic de energie electrică, se conturează o perspectivă negativă de creștere esențială a datoriei totale, odată cu emiterea facturilor în luna februarie. Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, se menționează în comunicatul ”Premier Energy”.
Între timp, întreprinderea municipală a încercat să asigure blocul administrativ cu energie electrică de la un generator, care într-un moment dat s-a defectat. În același timp, administrația Apă Canal Chișinău susține că aceasta nu este o soluție, deoarece costă foarte mult.
IRINA GUTNIC, directorul întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău»: Acest generator asigură funcționalitatea blocului din strada Albișoara 38. Consumul acestuia este de 96-100 de litri pe oră. Cheltuielile de întreținere a acestui generator se ridică la 22 de mii de lei pe zi. Ori noi trebuie să adunăm mijloace financiare ca să stingem datoria. Odată ce punem în funcție acest generator cheltuielile pentru combustibil vor fi duble în raport cu energia electrică consumată timp de o zi. Dacă pentru o zi ”Apă-Canal” achită energia electrică în jur de 11 mii lei, pentru generator, doar pentru combustibil urmează să achităm 22 de mii de lei.
În aceste condiții, primarul Capitalei, Ion Ceban a cerut convocarea de urgență a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, pentru a discuta situația de criză de la Apă Canal Chișinău.
ION CEBAN, primarul Capitalei: Convocați, vă rog frumos, de urgență ședința CSE, alocați sursele sau interziceți, tot este în dreptul Comisiei pentru Situații Excepționale Naționale, ”Premier Energy” să deconecteze ”Apă-Canal”. Noi căutăm soluții cum să identificăm, cum să ereșalonăm, cum să cerem suspendarea acestor procese, pentru că afectat este întreg Chișinăul. Municipalitatea nu are niciun temei să aloce surse financiare și chiar dacă ar avea temei legal, la această etapă, nu poate că ar pune plățile salariale și multe alte pe care tot pe spinarea noastră le-au pus acești impostori.
De altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu susține că de vină se face conducerea Capitalei, care a gestionat prost treburile de la întreprindere.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: ”Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apa Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la ”Apă Canal”.
Contactată de Exclusiv TV, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Aliona Jignea a declarat că proasta gestiune a unei instituții municipale a creat astăzi o problemă, care, de fapt, este una cumulativă. Anume lipsa de acțiuni din partea municipalității a adus la această criză, iar primarul municipiului Chișinău încearcă acum să pună vina pe umerii tuturor. Astfel, el continuă speculațiile politice privind o problemă ce ține de proasta gestiune și, inclusiv, de relațiile juridice complicate între ”Premier Energy” și ”Apă-Canal”. Între timp, autoritățile municipale au anunțat recent că în sectorul Botanica și zona Telecentru nu ajunge deja apă la unele blocuri, din cauza deconectării energiei electrice la blocul Central de la "Apă-Canal", procesul de menținere a presiunii în regim automat a fost afectat. Astfel, s-a luat decizia de către Comitetul tehnic de a deconecta pompele în aceste sectoare pentru a proteja rețeaua tehnico edilitară. Seara, din cauza presiunii scăzute nu vor avea apă consumatorii de pe străzile Grenoble, Cuza Vodă și Traian. Amintim că, întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” risca să fie deconectată de la energia electrică, încă de pe 26 ianuarie pentru că nu și-a plătit datoriile față de furnizorul ”Premier Energy”, de peste 70 de milioane de lei. Ulterior, această procedură a fost amânată pentru data de 1 februarie, cu condiția că vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei. Potrivit autorităților municipale, datoriile au fost acumulate în ultimele două luni din cauza scumpirilor, inclusiv la gaze naturale și energie electric.
Exclusiv TV