Marcați
Ședință cu năbădăi la parlament
2.02.2023, 17:15
Starea de urgență din Republica Moldova se prelungește cu 60 de zile, începând cu data de 4 februarie. Decizia a fost aprobată de majoritatea parlamentară. Examinarea subiectului nu s-a lăsat fără scandal. Fracțiunile de opoziție au boicotat ședința Parlamentului, după ce au încercat să protesteze în formei mai inedite la tribuna centrală.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că nu intenționează să participe la discuții pe marginea prelungirii stării de urgență, declarând că instituțiile statului pot activa eficient și în afara regimului special. Deputații comuniști au ieșit la tribuna centrală, unde a venit premierul Natalia Gavrilița, cu pancarte pe care erau imprimate mesaje critice la adresa guvernării.

OLEG REIDMAN, deputatul fracțiunii BCS: Deoarece nu vedem nicio necesitate în prelungirea stării de urgență, decât în ușurarea unor acțiuni ale Guvernului, care ar general discuții serioase în Parlament la examinarea lor, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se declară împotriva acestui subiect și nu va participa la discuții. În semn de protest părăsim sala de ședințe.

În apărarea șefei Guvernului au ieșit deputații fracțiunii PAS, care au format un scut în jurul tribunei centrale. Protestul deputaților comuniști nu s-a terminat aici. Parlamentara Diana Caraman a insistat să țină pancarta ridicată lângă tribuna centrală minute în șir.

Când părea că spiritele s-au stins, iar premierul Natalia Gavrilița și-a început discursul de prezentare a poziției Guvernului privind necesitatea prelungirii stării de urgență, în sala de ședință a venit deputatul fracțiunii Partidului Șor, Marian Tauber, care a adus o pereche de cătușe. Parlamentara a fost singură, deoarece fracțiunea din care face parte a anunțat că nu participă la ședință.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Chiar îmi pare rău că atunci când discutăm subiecte serioase, care afectează viața cetățenilor noștri, cei care fug de justiție îți permit să ridicularizeze acest moment în acest fel.

Premierul Natalia Gavrilița a explicat că prelungirea stării de urgență este necesară în contextul războiului din Ucraina și din necesitatea adoptării rapide a deciziilor în folosul oamenilor.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Eu una îmi doresc ca să nu simțim niciodată că suntem în stare de urgență. Prin comisia pentru situații excepționale îi protejăm pe oameni de consecințele războiului, iar prin activitatea curentă a Guvernului facem ceea ce am promis – construim pas cu pas un stat european, modern, un stat de drept cu o economie rezilientă, cu o administrație corectă în raport cu cetățenii.

Starea de urgență a fost introdusă pentru prima data de Parlament pe 24 februarie, atunci când a început războiul din Ucraina. După două luni, starea excepțională a fost prelungită pentru 60 de zile pe 25 aprilie, pentru 45 de zile - pe 24 iunie și pentru alte 60 de zile pe 8 august. Totodată, alte două luni de regim excepțional au fost aprobate de Parlament pe 7 octombrie, iar ultima decizie în acest sens a fost adoptată pe 1 decembrie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).