Marcați
Declarații scandaloase la Moscova
2.02.2023, 16:27
Occidentul i-ar pregăti Republicii Moldova rolul următoarei Ucraine. Declarația scandaloasă a fost făcută de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov în cadrul unei emisiuni televizate. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău respinge declarațiile Moscovei și cere Federației Ruse să respecte alegerea europeană a poporului moldovenesc.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost întrebat la o emisiune de la un post local de televiziune, care ar fi următoarea țara din apropierea Federației Ruse, unde Occidentul ar putea pregăti un scenariu similar cu cel din Ucraina.

SERGHEI LAVROV, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse: Pentru acest rol este examinată Moldova, înainte de toate pentru că au reușit să numească în fruntea statului, prin metode destul de specifice, pe departe democratice, un președinte care se rupe să ajungă în NATO. Ea deține cetățenie română, este gata să facă unirea cu România. Și, în general, este gata pentru orice.

Șefa serviciului de presă al Președinției, Irina Gotișan, a refuzat să comenteze declarația scandaloasă a oficialului rus și a făcut trimitere la ministerul Afacerilor Externe. Instituția a respins afirmațiile șefului diplomației de la Moscova.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al MAEIE: Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere.

Oficiali din Federația Rusă au făcut în repetate rânduri declarații dure la adresa conducerii de la Chișinău, odată cu venirea actualei guvernări. Acestea s-au intensificat după ce pe 23 iunie 2022 Consiliul Europei a acordat Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ucraina este într-un război început de Federația Rusă din 24 februarie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).