Marcați
O singură oprire la frontiera Leușeni-Albița
2.02.2023, 14:57
O singură oprire la frontiera "Leușeni-Albița". Moldovenii care vor ieși din țară vor trece controlul la frontieră doar într-un singur punct, ceea ce va reduce considerabil timpul de așteptare.

Controlul comun la acest punct de trecere ar putea fi aplicat deja din luna martie, după ce va fi semnat un acord special între Guvernele de la Chișinău și București.

Executivul a aprobat semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat "Leușeni-Albița", pe sensul de intrare în România. Documentul va facilita traversarea rapidă a frontierei nu doar pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și pentru transportul de mărfuri.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, colaborarea celor două țări pe marginea acestui acord va începe la nivel de experți, care vor elabora scheme tehnice privind aplicarea regimului nou de control coordonat și a procedurilor corespunzătoare. La data de 6 februarie, miniștrii de Interne a celor două țări, Ana Revenco și Lucian Nicolae Bode, își vor da întâlnire pentru semnarea acordului. Ambele părți speră ca până în luna martie a acestui an va fi pus în aplicare noul regim de trecere a frontierei. Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).