Marcați
Peste 59 mii de persoane deja au cumpărat polițe medicale
2.02.2023, 12:19
Peste 59 de mii de persoane au achitat în luna ianuarie 2023 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, cu aproape 23 mii mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Astfel, din numărul total de plătitori, peste 43 de mii au achitat în ianuarie prima în mărime de 2028 de lei. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova etc. Alte circa 15 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1014 lei. În acelaşi timp, peste 400 de cetățeni care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1622 de lei, iar în jur de 560 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4056 de lei.

De asemenea, CNAM precizează că în luna ianuarie s-a atestat o creştere a numărului de cetățeni care au achitat asigurarea medicală prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Astfel, în jur de 24 de mii de cetățeni au plătit prima prin MPay, cu peste 10 mii mai mult față de perioada similară a anului trecut.

CNAM reiterează că după data de 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statutul de asigurat va fi acordat după şapte zile din momentul achitării.

moldpres.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).