Marcați
”Apă-Canal Chișinău”: nu există nicio soluție până când
1.02.2023, 18:24
Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” rămâne conectată la energie electrică. Compania Premier Energy față de care aceasta are datorii de milioane, i-a mai oferit un răgaz, deși termenul limită era 1 februarie. Între timp, consilierii locale discută de două zile soluții pentru a nu lăsa locuitorii capitalie fără servicii de apă și canalizare. Deși au stat două zile în ședințe, unde s-au acuzat reciproc, într-un final nu a fost aprobată nicio decizie pentru depășirea crizei.

Directorul ”Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic a declarat că este într-o discuție permanentă cu furnizorul de energie electrică pentru a nu admite deconectarea structurilor întreprinderii de la rețea. Gutnic insistă pe intervenția statului în soluționarea problemei. O altă ieșire din situație ar fi majorarea de urgență a tarifului, care ar acoperi toate cheltuielile.

IRINA GUTNIC, directorul întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”: Soluționarea problemei? - Intervenția statului, pentru a acoperi diferențele de tarif sau aprobarea unui tarif în regim de urgență, care să acopere cheltuielile operaționale minime suportate. Noi avem o factură, care este o realitate, deci nu este un document neoficial, consumul lunar al energiei electrice este de 28,5 milioane lei, tariful actual acoperă doar 17 milioane.

După ce ieri au organizat o ședință de urgență a Consiliului municipal Chișinău la care nu au ajuns la un numitor comun, consilierii municipali au venit și astăzi să discute problema gravă de la apă canal. Însă, întrunirea nu s-a soldat cu niciun rezultat.

În schimb primarul general al Capitalei, Ion Ceban a declarat că locuitorii municipiului Chișinău nu trebuie să rămână fără apă din cauza indiferenței guvernanților. El a propus ca membrii Guvernului să fie incluși și în consiliul de administrației al Apă Canal Chișinău.

ION CEBAN, primarul general al capitalei: Vom propune pentru săptămâna viitoare o nouă ședință a CMC-ului și vom propune, extinderea consiliului de administrație cu includerea specialiștilor din PAS: a doamnei prim-ministru, Natalia Gavrilița în consiliul de administrației ”Apă-Canal”. A domnului Andrei Spînu, specialistul în energetică, ministrul a Infrastructurii. A domnului Dumitru Alaiba, persoana care fumează mult, diferit, să ne dea soluții extraordinare în gestiunea ”Apă-Canal”. A șefului Cancelariei de Stat, a domnului specialist în finanțele publice, domnul Budeanschi și a specialiștilor, doi la număr, de la ANRE. Acest lucru este absolut legal și o să solicităm ca acești cetățeni să se prezinte la ședința consiliului de administrație ”Apă-Canal” și să vedem ce soluții propun ei pe administrarea eficientă a ”Apă-Canal” și depășirea crizei energetice a ”Apă-Canal”.

Contactată de Exclusiv TV, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Aliona Jignea a declarat că instituția nu va comenta declarațiile primarului general al capitalei.

Amintim că, întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” risca să fie deconectată de la energia electrică, încă de pe 26 ianuarie pentru că nu și-a plătit datoriile față de furnizorul ”Premier Energy”, de peste 70 de milioane de lei. Ulterior, această procedură a fost amânată pentru data de 1 februarie, cu condiția că vor fi găsite soluții pentru depășirea crizei. Potrivit autorităților municipale, datoriile au fost acumulate în ultimele două luni din cauza scumpirilor, inclusiv la gaze naturale și energie electric.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).