Marcați
CSE a propus prelungirea stării de urgență
1.02.2023, 14:20
Comisia pentru Situații Excepționale propune prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile, începând cu data de 4 februarie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 31 ianuarie. În această lună se va împlini un an de când țara noastră ste în stare excepțională din cauza războiului din Ucraina și a crizei în domeniul energetic.

Potrivit dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, Ministerul Afacerilor Interne urmează să pregătească și să prezinte Guvernului un proiect de hotărâre care, după aprobarea Executivului, va fi prezentat în Parlament. Starea de urgență a fost introdusă pentru prima data de Parlament pe 24 februarie, atunci când a început războiul din Ucraina. După două luni, starea excepțională a fost prelungită pentru 60 de zile pe 25 aprilie, pentru 45 de zile - pe 24 iunie și pentru alte 60 de zile pe 8 august. Totodată, alte două luni de regim excepțional au fost aprobate de Parlament pe 7 octombrie, iar ultima decizie în acest sens a fost adoptată pe 1 decembrie 2022.

Premierul Natalia Gavrilița declara la ultima sa solicitare în fața Parlamentului că, starea de urgență va fi prelungită atâta timp cât vor persista riscurile legate de războiul din Ucraina, dar și riscurile legate de situația energetică.

În perioada stării de urgență toate deciziile sunt aprobate în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale, care este condusă de premierul Natalia Gavrilița. Hotărârile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul țării noastre.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).