Marcați
Majorări diferențiate
1.02.2023, 13:37
Bugetul de stat nu-și poate permite o indexare mai mare de 14 la sută a pensiilor în contextul cheltuielilor mari din această iarnă. În același timp, miniștrii trebuie să fie remunerați pe potrivă, pentru o muncă dedicată. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni online.

Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, autoritățile așteaptă care va fi hotărârea Curții Constituționale cu privire la indexarea pensiilor pe 1 aprilie curent cu puțin peste 14 la sută. Două sesizări în acest sens au fost depuse de fracțiunile parlamentare de opoziție. Totodată, speakerul susține că, bugetul de stat nu-și permite o creștere mai mare, chiar dacă nivelul inflației a fost anul trecut de peste 30%.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Noi reieșim din resursele pe care le avem. Iată noi pentru iarna asta am pus de o parte. Am luat de la drumuri, am luat din alte domenii și am pus 5 miliarde de o parte, pentru că nimeni nu știa cât de geroasă va fi iarna, care o să fie prețul la electricitate, la gaze.

Igor Grosu a menționat că guvernarea trebuie să se îngrijească de toți locuitorii țării. Tocmai din aceste considerente s-a decis majorarea salariilor bugetarilor cu 1300 de lei. În acest context, președintele Parlamentului le-a răspuns și reprezentanților autorităților locale, care au avertizat că nu au suficiente mijloace financiare în bugete pentru aceste creșteri salariale.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Metoda aceasta, sigur, nu este populară, dar dacă vrei ca un ministru să muncească așa, dedicat, fără populisme....Iată pentru deputați am spus că nu se mărește cu nimic. Am învățat lecția cu cele 800 de lei premii, ne-a ieșit pe nas cum se spune. Dar haideți să ne asumăm această decizie pentru miniștri, da o să fim criticați, pentru miniștri, să putem da niște salarii competitive. Ca să ceri de la ei, trebuie să le dai un salariu competitiv ca să poată livra, să poată munci.

Întrebat despre diferența dintre majorarea de 1300 de lei pentru salariații statului și 8000 de lei pentru miniștri, Igor Grosu declară că membrii Cabinetului de miniștri merită această creștere, pentru a fi motivați să rămână dedicați muncii lor.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: Prioritatea este să plătim, să venim cu acest suport financiar de 1300 de lei pentru cetățenii noștri, pentru că inflație, prețuri și altele. Îndemnul și mesajul către administrația publică locală este să folosească acele surse pe care le au și în cazul în care nu o să le ajungă, nu o să fie suficiente, să vină cu un demers către ministerul Finanțelor, o să prezinte ce au cheltuit, cum au cheltuit și ministerul Finanțelor va suplimenta.

Toate majorările salariilor, dar și indexarea pensiilor sunt parte a legislației bugetare 2023 adoptate la finele anului trecut și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie curent.

Exclusiv TV

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).