Marcați
Infecțiile respiratorii, în scădere
1.02.2023, 13:28
Infecțiile respiratorii și virusul gripal bat în retragere. Ministerul Sănătății anunță că, săptămâna trecută, au fost înregistrate peste 11 mii de cazuri de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și puțin peste o sută de cazuri de infectare cu gripă. Din fericire, în ultimele șapte zile nu s-a constatat niciun deces provocat de infecțiile respiratorii.

Ministerul Sănătății informează că în perioada 23-29 ianuarie, pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat 11.052 cazuri de Infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 279 de persoane fiind internate. De asemenea, au fost înregistrate 409 cazuri de infecții respiratorii severe și 103 cazuri de gripă, fiind internate în spital cu virusul gripal 57 de persoane.

Epidimiologii constată că numărul cazurilor de îmbolnăvire este în descreștere. O săptămână mai devreme au fost înregistrate 11 934 de cazuri noi de infecții respiratorii acute și 190 de cazuri de gripă. În acest context, medicii recomandă populației să se protejeze. Cetățenii sunt îndemnați să evite aglomerațiile și să poarte mască de protecție, în special în transportul public sau alte locuri suprasolicitate. Totodată, oamenii sunt îndemnați să respecte distanța socială, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută. Nu mai puțin importantă este aerisirea periodică a încăperilor, respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului și nu în ultimul rând vaccinarea antigripală.

La apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap sau stare de slăbiciune - autoritățile din sănătate îndeamnă cetățenii să consulte medicul de familie și nici într-un caz să nu se ocupe de autotratament la domiciliu.

În total, în acest sezon, au fost confirmate 1.377 de cazuri de gripă, 171.202 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 7.203 cazuri de infecţii respiratorii acute severe.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).