Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit astăzi într-o ședință de urgență pentru a găsi o soluție pentru situația complicată în care a ajuns întreprinderea ”Apă Canal Chișinău”. Pe 1 februarie, furnizorul serviciilor de apă și canalizare riscă să fie deconectat de la energia electrică, dacă nu-și achită datoriile de milioane. Astfel, locuitorii capitalei ar putea să rămână de mâine fără apă în robinete. Părerile consilierilor au fost împărțite. În timp ce unii au insistat să se ceară ajutorul autorităților centrale, alții declarau că banii pentru stingerea datoriei trebuie să fie alocați din bugetul local. Dezbaterile nu s-au lăsat fără acuzații.
Primarul capitalei, Ion Ceban, care a venit la ședința extraordinară a Consiliului municipal Chișinău, a reiterat că datoriile de aproximativ 78 de milioane de lei au fost acumulate de Apă Canal Chișinău din cauza scumpirii energiei electrice. Edilul a avertizat că în cazul în care nu se găsește o soluție, municipiul Chișinău va intra în colaps.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: Vreau doar să atenționez foarte clar că momentul în care Chișinăul rămâne fără apă, nu doar locuitorii municipiului Chișinău vor rămâne fără apă. Pot să rămână fără apă și instituțiile strategice cum ar fi ”Franzeluța”, care este producătorul nr.1 de pâine, alte întreprinderi strategice de stat sau private. Termoelectrica, care a fost privatizată tot în 2013-2014.
Astfel, consilierii municipali au fost îndemnați să găsească de urgență o ieșire din situație. Președintele fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Alexandr Odințov a declarat că singura soluție pentru a salva întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” ar fi intervenția urgentă a statului și acoperirea datoriilor acumulate de puterile locale anterioare.
ALEXANDR ODINȚOV, președintele fracțiunii PSRM în CMC: Majorarea tarifului pentru gaz, majorarea tarifului pentru energia electrică are ca urmare scumpirea în lanț. De aceea, trebuie să începem de la o conducere eficientă a statului. Anume de aceea solicităm intervenția Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova să ia câteva decizii. Prima - să interzică ”Premier Energy” să deconecteze ”Apă-Canal” de la energie electrică. Este nevoie de subvenționarea acestei diferențe, pentru ca”Apă-Canal” să poată achita facturile și să nu majoreze tariful.
De cealaltă parte, consilierii fracțiunii partidului Șor, insistă că banii pentru achitarea datoriei față de furnizorul de energie electrică trebuie să fie luați din bugetul local.
VALERII KLIMENCO, consilier municipal al Partidului ”Șor” în CMC: Vinovați în situația creată este și o parte și cealaltă parte. Primarul este vinovat că pe măsură ce creștea tariful pentru energia electrică, nu a pus această întrebare, întrebarea majorării tarifelor sau întrebarea de unde să găsească finanțare, pentru a scoate pericolul acestor datorii. Guvernarea este vinovată de faptul că, astăzi se ocupă cu orice în afara dezvoltării economiei țării, nu menține prețurile, cum o fac țările deștepte și conducătorii deștepți. Nu este nevoie de mers la guvernare să te închini. Trebuie de identificat acești bani din bugetul municipal, pentru a acoperi aceste datorii și în continuare de rezolvat probleme cu tarifele, dacă ele astăzi nu corespund cu cheltuielile reale.
La rândul său, vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC, Zinaida Popa a declarat că probleme ”Apă-Canal Chișinău” nu se rezumă doar la datoriile acumulate, dar și la numirea în funcție a unor manageri care nu pot gestiona corect întreprinderea.
ZINAIDA POPA, vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC: Asta ceea ce ni se prezintă nouă astăzi este rezultatul a unui management eficient și ineficient a acestei întreprinderi. De ce spun acest lucru? Pentru că Ivan Ceban, timp de trei ani de zile, nu a identificat o persoană competentă și potrivită ca să gestioneze întreprinderea municipală ”Apă-Canal”. Atunci când avem o persoană competentă la conducere, ea vede strategic și vizionar cum ar trebui această întreprindere să fie condusă și vede care ar trebui să fie soluțiile la anumite probleme și vine cu un plan de acțiuni. Retorica mea de fiecare dată era următoarea: vrem să vedem soluții, vrem să vedem acel plan de acțiuni. Realitatea este că nu a existat un astfel de plan de acțiuni.
Acuzațiile au fost combătute de primarul capitalei, care declară că prin problema creată la Apă Canal Chișinău se urmărește falimentarea acestei întreprinderi.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: Obiectivul guvernului PAS este unul - să falimenteze această întreprindere și să încerce să preia controlul de stat asupra ei, după care să o cedeze unui partener privat. Au trimis, în loc să ne cheme la un dialog, să vorbim despre cum stau lucrurile în realitate, au trimis inspecții financiare și ne sperie și împrăștie minciuni și la stânga și la dreapta. Nu am văzut nici o inspecție financiară la ”Metalferos”, nu am văzut nici o inspecție financiară în alte entități, la ”Termoelectrica” și tot așa mai departe.
Deși au stat în ședință mai bine de cinci ore, consilierii locali nu au ajuns la niciun numitor comun. Aceștia au convenit să revină din nou la discuție miercuri. Amintim că, întreprinderea municipală ”Apă-Canal Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică, începând cu 1 februarie, pentru că nu și-a plătit datoriile față de furnizorul ”Premier Energy”, de peste 70 de milioane de lei. Potrivit autorităților municipale, datoriile au fost acumulate în ultimele două luni din cauza scumpirilor, inclusiv la gaze naturale și energie electric.
Exclusiv TV